"Cannes stuurt vrouwen op platte schoenen wandelen"

Vrouwen die de rode loper van galavoorstellingen op het filmfestival van Cannes in platte schoenen willen betreden, worden weggestuurd. Dat beweert de Britse gerenommeerde filmwebsite screendaily.com. De festivaldirecteur ontkent het bericht formeel.
Paulina Westerlind

De organisatie van het filmfestival van Cannes ligt onder vuur: vrouwen die zonder hoge hakken een galavoorstelling willen bijwonen, worden door stewards weggestuurd.

Screendaily.com maakt melding van een dergelijke incident op de rode loper voor aanvang van de galavoorstelling van "Carol", de nieuwe film van Todd Haynes met onder anderen Cate Blanchett. Enkele vrouwen, onder wie sommigen met medische problemen, zouden de toegang zijn geweigerd omdat ze platte schoenen zonder hakken droegen.

Op Twitter regent het negatieve reacties. Andere festivalgangers bevestigen bovendien dat ze een gelijkaardige boodschap te horen kregen.

"Dit gerucht slaat nergens op"

Festivaldirecteur Thierry Fremaux ontkent het verhaal of het bestaan van regels over hoge hakken voor vrouwen (of mannen) formeel. "Het gerucht dat stelt dat het festival hoge hakken eist voor vrouwen slaat helemaal nergens op", schrijft hij op Twitter. "Het reglement voor de rode loper is niet veranderd: smoking en avondkledij. Nergens staat iets over hakken te lezen."