"Electrabel werkt aan uitbreiding Coo"

Stroomproducent Electrabel overweegt zijn energie-opslagcentrale in Coo flink uit te breiden. De investering van 600 miljoen euro moet de wisselvallige productie van zonne- en windparken helpen op te vangen, schrijven l'Echo en De Tijd.

De bouw van een extra opslagbekken -Coo 3- moet de productiecapaciteit van de pompcentrale opkrikken van 1.164 naar 1.764 megawatt, of een groei met de helft. Met een pompcentrale kan elektriciteit tijdelijk gestockeerd worden. Tijdens daluren wordt stroom verbruikt om water naar de bovenste bekkens te pompen. Als de prijs hoog is, of als er plotse problemen zijn op het stroomnet, kan razendsnel weer elektriciteit geproduceerd worden. Dat gebeurt door water langs turbines te laten stromen.

Coo werd sinds de jaren 60 aangelegd als back-up van de kerncentrales. Nu ziet Electrabel vooral mogelijkheden voor het opvangen van de wisselvallige productie uit hernieuwbare energiebronnen als zon en wind. "Flexibiliteit is cruciaal in die energietransitie", zegt de woordvoerster van het energiebedrijf in De Tijd.

Volgens de krant werd al in de jaren 80 een aanvraag ingediend bij de gemeente Stavelot om het gewestplan aan te passen om de uitbreiding mogelijk te maken. Om allerlei redenen werd Coo 3 nooit uitgevoerd, maar nu mogelijk wel. Eenmaal de beslissing genomen, zal het nog zes jaar duren voor Coo 3 operationeel is.