"Het was hard werken om niet in de media te komen"

Bavo Claes, jarenlang journaalanker voor VRT, heeft een nieuw boek geschreven, “Vijftig”. Dat op zich is al uitzonderlijk, want zijn vorige boek verscheen 18 jaar geleden, maar minstens even uitzonderlijk is dat hij erover kwam vertellen in “Reyers Laat”. “Ik word niet graag geïnterviewd”, is Claes duidelijk.

Bavo Claes was hét gezicht van “Het journaal” eind jaren negentig, begin 2000. Hij werkte 30 jaar lang voor de openbare omroep, maar toch doet het hem schijnbaar niets om na 10 jaar voor het eerst terug te keren naar de Reyerslaan.

“Alles is hier nog ongeveer hetzelfde, alleen hier en daar een likje verf”, lacht Claes. Hij gaf zelden of nooit een interview sinds zijn pensioen en dat was niet eenvoudig. “Het was hard werken om niet in de media te komen. De eerste jaren moest ik voortdurend interviewverzoeken afwimpelen. Ik word namelijk niet graag geïnterviewd, ik deed het liever zelf.”

Bavo Claes heeft de media helemaal de rug toegekeerd. Lesgeven interesseert hem niet en op de VRT is hij niet meer te zien. Hij wil wel “af en toe een goed boek schrijven”. “Ik heb jarenlang teksten tegen de deadline geschreven. Nu doe ik het liever rustig aan.” Zijn nieuwe boek “Vijftig” gaat over vijftigers in het jaar 2000. Het ligt vanaf vrijdag in de rekken.

Claes kwam ook nog even terug op zijn laatste jaren bij de VRT. “Toen ik naar het late journaal moest, kwam er een minivolksopstand”, lacht Claes. “Op een onelegante manier opzijgeschoven worden, ik kan het iedereen aanraden. Ik heb nog nooit zo veel lof gekregen als toen. Dat heb je normaal alleen op je eigen begrafenis”, besluit Claes laconiek.

Meest gelezen