"Pratend bos" leert tieners over rol van bos als milieuregulator

In de Oost-Vlaamse gemeente Melle opent vanmiddag een "pratend bos": het Aelmoeseneiebos met hoogtechnologische sensoren in bomen, waar tieners via tablet of iPhone en online meer te weten komen over de rol van bossen als milieuregulator.

De metingen gebeuren op zes beuken en vijf eiken. Met een dendrometer wordt het dagelijks krimpen en zwellen van de stam opgevolgd en de diktegroei tijdens het groeiseizoen gemeten. Een sapstroommeter legt dan weer de opwaartse stroom van water in een boom vast. Ook online is de sapstroom en de groei van de bomen te volgen.

Van enkele andere bomen in het bos worden extra metingen gedaan. Op de 35 meter hoge meettoren worden het hele jaar door temperatuur, luchtvochtigheid en andere weer-elementen gemeten. "Alle metingen tonen hoe de waterkringloop in het bos verloopt, hoe het weer het bos beïnvloedt en hoe het bos op zijn beurt het klimaat beïnvloedt", zegt professor Kathy Steppe (Vakgroep Toegepaste Ecologie en Milieubiologie).

Zelf aan de slag

Tijdens een bezoek aan het bos kunnen leerlingen zelf aan de slag. "Onder begeleiding van ervaren natuurgidsen meten ze zelf, bekijken de metingen van wetenschappers in realtime op iPads en krijgen zo inzicht in de wisselwerking tussen klimaat en bos", verduidelijkt Steppe. De UGent ontwikkelde aangepaste programma's voor het zesde leerjaar en voor de eerste en derde graad secundair onderwijs.

Het project heeft niet alleen zijn wetenschappelijke waarde, het zorgt ook voor bewustwording. Meer informatie vind je op deze website.

Meest gelezen