"Sancties voor Hongarije zullen volgen bij invoering doodstraf"

In het Europees Parlement in Straatsburg is gedebatteerd over de mogelijke plannen van Hongarije om de doodstraf in te voeren. Premier Viktor Orbán verdedigde de gesprekken over het onderwerp onder de noemer vrijheid van meningsuiting.

Het is al de zesde keer dat de Hongaarse premier een bezoekje bracht aan het Europees Parlement om zichzelf of zijn beleid te verdedigen. Deze keer werd hij op het matje geroepen over de discussie over de doodstraf die momenteel in zijn land aan de gang is. Het verbod op de doodstraf vormt namelijk een voorwaarde voor de toetreding tot de Europese Unie.

En dat wilden enkele Europarlementsleden toch nog eens duidelijk stellen. Volgens zijn eigen EVP -en tevens de grootste fractie van het parlement- is er in een Europese beschaving geen plaats voor een staat die burgers doodt.

En ook Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, waarschuwde Hongarije. Als de premier kiest om de doodstraf in te voeren, zullen er sancties komen. "We zullen daarvoor geen seconde aarzelen", klinkt het.

Orbán benadrukte nog maar eens dat er geen plannen zijn om de doodstraf in te voeren en dat er enkel sprake is van een debat. Een debat dat in het kader van de vrijheid van meningsuiting legitiem is volgens hem.