"Tiental steden en gemeenten dienden bezwaarschrift in tegen Uplace"

Een tiental steden en gemeenten hebben een bezwaarschrift ingediend tegen de komst van het shoppingcentrum Uplace. Enkele andere gemeenten beperkten zich tot een resolutie of motie. Dat meldt ondernemersorganisatie Unizo, nadat het openbaar onderzoek rond de vaststelling van het onderdeel Vilvoorde-Machelen van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel was afgesloten.

Ook Unizo blijft zich verzetten tegen perifeer ingeplante megawinkelcomplexen zoals Uplace. De ondernemersorganisatie wijst hierbij op de negatieve gevolgen op de handelskernen in omliggende steden en gemeenten. Niet alleen in Vlaams-Brabant, maar ook in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Daarnaast heeft het project een nefaste invloed op de mobiliteit in een brede regio en op de verkeersdoorstroming van de nu al meer dan verzadigde Brusselse Ring, klinkt het. Onderzoek zou bovendien uitwijzen dat Uplace globaal leidt tot een nettoverlies van het totale aantal winkels en personeel.

Nog meer plannen

Unizo vraagt dat de Vlaamse regering haar kernversterkend beleid dringend omzet in concrete beslissingen en maatregelen ten aanzien van perifere winkelcomplexen. Naast Uplace zijn immers ook nog shoppingcentra gepland op de Heizel, de Van Praetbrug en de Reyerslaan. Bovendien zou ook Woluwe-Shopping sterk willen uitbreiden.

Shoppingcentra kunnen volgens Unizo enkel op voorwaarde dat ze kernversterkend werken en niet leiden tot een leegloop van winkelkernen in het hart van steden en gemeenten. Een goed voorbeeld is het shoppingcenter K in het centrum van Kortrijk.