"Veroordeel degene die martelt, niet degene die gemarteld wordt"

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International haalt in een nieuw rapport zwaar uit naar Marokko. Hoewel martelpraktijken er wettelijk verboden zijn, is het volgens de organisatie nog schering en inslag. "Degenen die martelen moeten voor de rechtbank verschijnen, niet degenen die gemarteld worden", klinkt het.

Amnesty International heeft weet van minstens 173 gevallen van martelpraktijken tussen 2010 en 2014. "Hoewel er sinds 2011 allerlei hervormingen zijn aangekondigd en martelingen officieel wettelijk verboden zijn, blijft het gebeuren", meldt Salil Shetty, secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie in een persbericht. De 173 gevallen zijn volgens Shetty wellicht slechts het topje van de ijsberg.

De organisatie laat in het rapport verschillende slachtoffers van martelingen door de ordediensten aan het woord, onder wie ook de 27-jarige Mohamed Ali Saidi. "Ze toonden me een glazen frisdrankfles waarmee ze dreigden me te verkrachten. Daarna sloegen ze mijn voetzolen kapot met touw en hingen ze me met mijn armen tussen mijn benen op aan enkels en polsen aan een metalen buis. Toen ze me eindelijk uit die benarde positie bevrijdden, stopten ze een doek in mijn mond en verstikten ze me door water in mijn neus te gieten. Daarna deden ze hetzelfde met urine. Uiteindelijk trokken ze mijn kleren uit en sloegen ze me met mijn eigen broeksriem."

"Wie martelingen aangeeft, wordt bestraft"

Wie aangifte probeert te doen van de martelingen, botst volgens Amnesty International op een muur en wordt zelfs bestraft. "De procureur vertelde me dat ik zelf met mijn hoofd tegen de muur was gebotst", getuigt een zekere Youssef (26) die aangifte kwam doen van politiegeweld. Hij werd volgens de mensenrechtenorganisatie niet onderzocht en er kwam geen onderzoek naar de martelingen. In plaats daarvan is hij samen met zijn broer - die gelijkaardige feiten kwam aangeven - 8 maanden in de gevangenis opgesloten wegens laster.

"Marokko staat voor een belangrijke keuze: Ofwel kiest het voor een rechtssysteem dat mensenrechtenschendingen aanpakt, ofwel kiest het voor het huidige systeem waarbij de mensenrechtenschenders beschermd worden", zegt Shetty. "De overheid heeft het wel over hervormingen, maar lijkt meer geïnteresseerd in het invoeren van antilasterwetten, dan in het aanpakken van martelpraktijken. Degenen die martelen moeten voor de rechtbank verschijnen, niet degenen die gemarteld worden."

Marokko ontkent

De Marokkaanse autoriteiten ontkennen de bevindingen van Amnesty International. Systematische martelpraktijken zijn volgens Rabat feiten uit het verleden. De mensenrechtenorganisatie beschrijft volgens hen hooguit enkele individuele gevallen. De Marokkaanse overheid trekt ook de geloofwaardigheid van de getuigenissen in twijfel.