"We moeten net meer kussen op straat"

Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft geen goed woord over voor de demarche van de Antwerpse politie om holebi's te vragen vooral niet te kussen tijdens een betoging van het conservatieve Pro Familia. En dat maakt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heel erg boos. "Wij zijn een holebi-vriendelijke stad."

De Antwerpse politie maakte de holebi-gemeenschap afgelopen weekend goed boos. Ze verhinderde niet enkel dat er een abortusspandoek werd ontrold tijdens een betoging van het conservatieve Pro Familia, dat onder andere erg tegen abortus is gekant. Ze vroeg ook enkele holebi's om vooral geen affectie te tonen. 

Ook Gwendolyn Rutten oordeelt, in "De ochtend" van Radio 1, dat dat de wereld op zijn kop is. "Het is alsof men bij een betoging van extreemrechts iedereen met een kleurtje vraagt om binnen te blijven. Hoe kan kussen nu een provocatie zijn? Er moet méér gekust worden op straat."

De Wever reageerde daar, ook in "De ochtend", gepikeerd op. "Heel erg boos", zo omschreef hij zijn gemoedsgesteldheid. "We proberen Antwerpen als een holebi-vriendelijke stad in de markt te zetten. Onze politie-agenten mogen zelfs in uniform meelopen tijdens de Gay Pride."

Volgens De Wever is het Rutten die de wereld op zijn kop zet. "Als holebi's herhaaldelijk affectie tonen tijdens een betoging van conservatieve christenen, is dat eigenlijk een tegenbetoging."

Meest gelezen