Airbus waarschuwt voor mogelijke problemen met motorelektronica A400M

Tien dagen na de crash van een Airbus A400M in Spanje heeft vliegtuigbouwer Airbus een dringende nota uitgestuurd naar de klanten van zijn militaire transportvliegtuig. Daarin wordt aanbevolen om het elektronische beheersysteem van de motoren na te kijken. Dat meldt Airbus.
AP2010

In de nota wordt aan de klanten gevraagd "een eenmalige controle uit te voeren op de elektronische controle-eenheid op elke motor van het vliegtuig voor de volgende vlucht", luidt het in een persbericht van Airbus Defence & Space. Zo'n check is nodig om "mogelijke risico's bij toekomstige vluchten te vermijden".

Airbus doet in het bericht geen uitspraken over de oorzaak van de crash van een A400M-toestel op 9 mei nabij de Spaanse stad Sevilla, waarbij vier mensen om het leven kwamen.

De vliegtuigbouwer heeft de A400M tot nu toe aan vijf landen geleverd: Groot-Brittannië, Maleisië, Duitsland, Frankrijk en Turkije. Ook België heeft zeven van die toestellen besteld, ter opvolging van de verouderde C-130 Hercules van Amerikaanse makelij.