Antwerpse politie houdt "opvolger" Sharia4Belgium in de gaten

In Antwerpen is sinds kort zeker één organisatie aan het werk die mogelijk een opvolger wil worden van het verboden Sharia4Belgium. Dat meldt "VTM Nieuws" en wordt bevestigd door de Antwerpse lokale politie. Die laatste houdt de organisatie in kwestie naar eigen zeggen van nabij in de gaten en is van plan om in te grijpen indien de situatie zou dreigen te escaleren. Voorlopig zijn er nog geen arrestaties verricht.
Agenten bij het proces tegen Sharia4Belgium, begin dit jaar.

Sharia4Belgium werd door het gerecht verboden omdat het islamistische propaganda verspreidde, kwetsbare jongeren liet radicaliseren en betrokken was bij het rekruteren van Syriëstrijders. Dat laatste zou would-be opvolger "Way of Life" vooralsnog niet gedaan hebben, maar de methoden en de teneur van de organisatie zouden wel heel gelijkaardig zijn aan die van Sharia4Belgium in zijn beginperiode.

"Sinds enkele weken merken we dat er opnieuw initiatieven zijn die onder het mom van religie bepaalde propaganda verspreiden", zegt politiewoordvoerster Veerle De Vries. "Tot zogenoemde "street dawahs" zoals Sharia4Belgium deed, is het nog niet gekomen. We trekken echter lessen uit het verleden en volgen de zaak -samen met verschillende partners- op de voet om het zeker niet te laten escaleren."

Vorige week werden volgens de politie al eens vijf personen even bestuurlijk aangehouden omdat ze islamistische flyers aan het verspreiden waren.