Beke: "Geen vragende partij om de belastingen te verhogen"

CD&V-voorzitter Wouter Beke is er niet over te spreken dat Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten doet uitschijnen dat de regeringspartijen dagelijks belastingverhogingen voorstellen. "Ik voel me absoluut niet aangesproken", zegt hij. "De bedoeling van de taxshift is niet om de globale belastingdruk te verhogen."

Beke benadrukt dat de taxshift niet over belastingverhogingen gaat, maar zoals de naam zelf zegt een verschuiving van belastingen zal inhouden. "Het is niet de bedoeling om de globale belastingdruk te verhogen, maar we willen ook niet extra moeten snijden in de pensioenen of in de ziektekosten", legt hij uit. "Als we de lasten op arbeid willen verlagen, moet je kijken welke andere inkomsten je kunt aanspreken."

De CD&V-voorzitter vindt het jammer dat zijn coalitiepartner Rutten laat uitschijnen dat dit om belastingverhogingen gaat. "We zijn geen vragende partij om de belastingen te verhogen", klinkt het. "Als we jobs willen veiligstellen, nieuwe jobs willen creëren en de basis voor de sociale zekerheid willen waar maken, moeten de lasten op arbeid naar beneden." Ook verdere besparingen zijn volgens Beke niet de bedoeling.