Calvo: "Marghem loog parlement voor"

Kristof Calvo heeft "grote vraagtekens" bij de manier waarop energieminister Marie-Christine Marghem (MR) aan politiek doet. Niet enkel "plagieerde" ze volgens hem een extern rapport over Doel 1, ze liet ook al te kritische opmerkingen weg. Marghem wuift weg, maar heeft een "achtergehouden" nota vanmiddag alsnog vrijgegeven.
Jasper Jacobs

De discussie gaat over Doel 1, en is uiteraard al langer aan de gang. Dat de oudste kerncentrale van het land tien jaar langer open blijft, zorgde al eerder voor vuurwerk voor Groen. Maar nu neemt Calvo wel erg zware woorden in de mond. 

Zo zou Marghem niet enkel plagiaat gepleegd hebben, ze zou het parlement ook voorgelogen hebben. 

Dat zit zo: Marghem bestelde een studie bij het in energiekwesties gespecialiseerde advocatenkantoor Janson Baugniet, en verspreidde die vervolgens onder eigen naam in het parlement, in een handgeschreven nota bovendien. Marghem ontkende vlakaf dat er een externe studie was gemaakt.

Die belandde echter op het bureau van Calvo, en via die omweg ook bij de krant De Morgen. Daaruit blijkt dat de tekst "voor negentig procent" is overgeschreven, dixit Calvo. Maar de zaken die niet zijn overschreven vormen eigenlijk een groter probleem.

Marghem zou de oorspronkelijke tekst in haar voordeel omgebogen hebben, en krititisch opmerkingen weggelaten.  Zo heeft ze opmerkingen gewist waarin Janson Baugniet vraagtekens bij haar wetsontwerp over Doel I plaatst. Bijvoorbeeld het advies om de wettekst aan te passen opdat die zou stroken met de internationale rechtsregels is verdwenen. 

Calvo haalde in "De ochtend" het grote kanon boven, en beschuldigt er Marghem van dat ze het parlement heeft voorgelogen. Hij plaatst "grote vraagtekens bij het functioneren van de minister." Hij vindt dat het dossier van de kerncentrales haar moet afgenomen worden. "Lukt het haar niet om tekst en uitleg te geven, en dat wordt moeilijk, dan moet er ingegrepen worden."

20 jaar advocaat

Marghem lijkt de opmerkingen van Calvo niet bijster ernstig te nemen. "Hij wil graag geloven wat hij zelf graag hoort." Volgens de minister reageert het Groen-Kamerlid zo omdat een amendement van hem het niet gehaald heeft.

Zij zegt dat haar diensten zelf het juridisch advies hebben ingewonnen, met behulp van een extern advocatenkantoor weliswaar, maar dat dat nooit een geheim is geweest. "Ik ben overigens twintig jaar lang advocate geweest", zegt Marghem, "en best wel in staat om een juridisch advies op te stellen."

Marghem zegt trouwens dat ze zich bevestigd weet door het advies van het advocatenkantoor. En de roep om haar van het dossier te halen. "Je rigole", zegt ze. Dat is om te lachen. 

Marghem maakt "achtergehouden nota" over aan parlement

Marghem heeft vanmiddag alsnog de juridische nota over de levensduurverlenging van Doel 1 vrijgegeven. Voor de oppositie is de kous daarmee echter niet af, terwijl ook de coalitiepartners van de MR-minister zich opvallend afzijdig hielden.