Consortium 12-12 lanceert een "thunderclap" voor Nepal

Het Consortium 12-12 lanceert een "thunderclap" om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om 1 euro via sms te schenken. Bijna vier weken na de zware aardbeving in Nepal en een week na de zware naschok, blijft de toestand in het Aziatische land kritiek. Er zijn meer middelen nodig en de tijd dringt want de moesson staat voor de deur, aldus het samenwerkingsverband van zes ngo's dat inmiddels 3,75 miljoen euro inzamelde.

Volgens officiële ramingen hebben de aardschokken bijna een half miljoen huizen volledig vernield. Daarnaast is er zware schade aan 260.000 woningen en 950 gezondheidscentra. Hulporganisaties bereiken alsmaar meer afgelegen zones, maar door de vele grondverschuivingen blijft de toegang erg lastig, luidt het.

Moesson

"Wat de bevolking momenteel het meeste zorgen baart, is de moesson die over een tiental dagen moet beginnen. Nadien zijn bereikbaarheid en hulpverlening niet meer verzekerd en wordt het moeilijk om woningen te herstellen of herop te bouwen. Bovendien is het regenseizoen van vitaal belang voor de landbouw en dus voor de levensvoorwaarden van een groot deel van de bevolking. Er zijn dus maar 7 tot 10 dagen om ervoor te zorgen dat landbouwers in staat zijn om te zaaien", aldus Erik Todts, directeur van het Consortium 12-12.

Thunderclap

Het samenwerkingsverband start daarom met een "thunderclap", die woensdag 27 mei om 12.12 uur moet culmineren in een massale digitale oproep om 1 euro te schenken, door de boodschap "NEPAL" te sms'en naar 4666.

Het voorlopig opgehaalde bedrag (3,75 miljoen euro) is niet genoeg voor alle programma's van de zes organisaties (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan België en Unicef België) ter plaatse. Op internationaal niveau zijn vandaag minder dan 20 procent van de budgetten gedekt, aldus Consortium 12-12.