De Wever: "Nooit één voorstel gedaan om belastingen te verhogen"

Bart De Wever verzet zich tegen "de framing" dat zijn partij de belastingen wil verhogen. "Aan het einde van de rit zullen we die verlagen", zegt hij. Hij verdedigt zich zo tegen de aanval van zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten. De Wever valt haar wel bij in haar verzet tegen de voorstellen van CD&V-vicepremier Kris Peeters.

Het moest De Wever tijdens "De ochtend" van het hart: de N-VA heeft nog nooit één idee gelanceerd om de belastingen te verhogen. "Ik daag iedereen uit om er één te vinden. Wij doen natuurlijk wel voorstellen, maar die dienen om ons belastingssysteem te hervormen."

De Wever ging daarmee openlijk de strijd aan met een van zijn coalitiepartners, Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Die had in Het Laatste Nieuws en "De ochtend" gezegd dat het gedaan moet zijn om elke dag nieuwe voorstellen te lanceren om de belastingen te verhogen.

Dat ging over federaal vicepremier Kris Peeters, die afgelopen weekend nog een rits voorstellen formuleerde, maar ook over de N-VA, die het kadastraal inkomen wil hervormen. 

Die voorstellen zijn niet enkel slecht voor het vertrouwen in de economie, redeneert Rutten, het vloekt ook met het beeld dat deze regering van zichzelf heeft: één die, na de Di Rupo-jaren, de belastingen verlaagt.

Zere plek

De uithaal van Rutten raakt een zere plek bij De Wever. Hij én de N-VA ergeren zich al langer over de "framing" door de buitenwereld: dat de N-VA de beloofde verandering niet waarmaakt en dat het business as usual is met De Wever en co.

"Die framing is echt niet correct", zegt de N-VA-voorzitter. "Absurd en naast de feiten." Een hervorming van het kadastraal inkomen leidt niet noodzakelijk tot een verhoging van de belastingen. Ook de door Vlaams N-VA-minister Ben Weyts voorgestelde kilometerheffing zorgt eerder voor een verlaging dan een verhoging van de belastingen, omdat buitenlanders mee zouden betalen.

Zwarte gat

Net als Rutten zegt De Wever bezorgd te zijn over de vele publieke voorstellen in de taxshift-discussie. En op die manier valt hij mee CD&V-vicepremier Kris Peeters aan. Hij was het die afgelopen weekend pleitte voor een harmonisatie van de btw, een hogere taks voor verhuurders van meerdere woningen of een striktere aanpak van tankkaarten.

Dat "stuntgedrag", redeneert De Wever met Rutten, verzwakt onze economie. Het tast bovendien het beeld van deze regering aan.

De Wever: "Mijn ergernis is dat we al een aantal lastenverlagingen hebben doorgevoerd, in de personenbelastingen én voor de loonkosten. Aan het einde van de rit moet de taxshift de belastingen verlagen. Maar nu is die discussie zo'n black hole, dat niemand nog over de al genomen maatregelen spreekt."