Deze zomer grote Nederlandse poolexpeditie

Een groep van ruim vijftig Nederlandse wetenschappers gaat in augustus op expeditie naar de Noordpool. De wetenschappers gaan onderzoek doen naar onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap.
archieffoto

De wetenschappers gaan met de boot naar het eiland Edgeoya, aan de oostkant van Spitsbergen. Dat is ongeveer anderhalve dag varen vanaf de relatief begaanbare westkant van het eiland. De wetenschappers gaan onderzoek doen naar onder meer planten, dieren, bodemvervuiling en het landschap. "Onder hen zelfs sociale wetenschappers die onderzoek gaan doen naar ons", vertelt initiatiefnemer en bioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het Arctisch Centrum van de RUG organiseert de naar eigen zeggen grootste Nederlandse poolexpeditie ooit.

De oostkant van Spitsbergen is een behoorlijk onontgonnen gebied. "Aan de westkant wordt regelmatig onderzoek gedaan, maar deze kant is nog nauwelijks bezocht", vertelt Loonen. "We hebben ideeën wat we daar gaan zien, veel ijsberen, rendieren en ganzen, maar zeker weten we het natuurlijk niet. Dat maakt deze trip zo spannend." In 1968 heeft een groep van vier Nederlandse studenten overwinterd op het eiland en onderzoek gedaan naar ijsberen. "Drie van hen leven nog, zij gaan deze zomer weer mee", zegt Loonen. "We gaan dus uit eerste hand horen of het eiland veel veranderd is."

Naast de wetenschappers, gaan er ook toeristen en andere belangstellenden mee, zoals politica Stientje van Veldhoven, weerpresentator Peter Kuipers Munneke en dichter/regisseur Ramsey Nasr.De trip is van 19 augustus tot en met 28 augustus. De temperatuur is dan gemiddeld een paar graden boven nul en het is vrijwel de hele dag licht.

Meest gelezen