Eén jaar cel voor 11 politiemannen in zaak-Farkhunda

Elf Afghaanse politieagenten zijn door een rechtbank in Kaboel veroordeeld tot een jaar cel wegens plichtsverzuim. De agenten grepen niet in toen in het centrum van Kaboel een 27-jarige vrouw doodgeslagen werd door een woedende menigte. De vrouw was er van beschuldigd dat ze een koran verbrand had.
De zaak leidde in Afghanistan tot heel wat protest.

Acht andere politiemannen werden vrijgesproken bij gebrek aan bewijzen. In totaal werden 49 mensen vervolgd in verband met de dood van de 27-jarige Farkhunda. Eerder deze maand kregen 4 mensen de doodstraf, 8 kregen 16 jaar celstraf en 18 anderen werden vrijgesproken. Zij werden er van beschuldigd de brutale aanval uitgevoerd te hebben.

De vrouw, die een diploma had in religieuze wetenschappen, was in een bekend heiligdom in Kaboel in discussie gegaan met een verkoper van amuletten voor vrouwen die zwanger wilden worden. De verkoper had haar daarop ervan beschuldigd een koran verbrand te hebben. Een aantal mensen had dat gehoord en de vrouw aangevallen.

Zoals bleek uit een aantal ijzingwekkende video's van smartphones, werd Farkhunda geslagen en geschopt, met houten planken bewerkt, van een dak gegooid, overreden door een auto en uiteindelijk in brand gestoken op de oever van de Kaboelrivier. 

Uit later onderzoek is gebleken dat er geen aanwijzingen zijn dat de vrouw een koran verbrand had, of op een andere manier beschadigd. Een aantal politici en religieuze leiders hebben gezegd dat de aanval gerechtvaardigd zou zijn geweest als de vrouw daadwerkelijk een koran zou hebben beschadigd.

Protest

Zelfs in Afghanistan, een land waar geweld en zeker geweld tegen vrouwen dagelijkse kost zijn, choqueerde de brutale aanval, die in het centrum van de stad plaatsvond en onder het oog van de politie, veel mensen.

De zaak leidde tot felle protesten en er worden nu ook vraagtekens geplaatst bij de Afghaanse justitie zelf.

Zo heeft het hof nagelaten er voor te zorgen dat de beschuldigden allemaal een advocaat hadden, werden de doodstraffen in het vorige proces wel zeer snel uitgesproken, en wordt de straf voor de politieagenten gezien als zeer licht.

Een vrouwelijk parlementslid, Farkhunda Naderi, noemde de veroordeling van de agenten een "symbolische uitspraak", en zei dat de verkeerde mensen in het beklaagdenbankje zaten. Volgens haar had de commandant van de politie in Kaboel moeten terechtstaan.

De politieagenten kunnen nog in beroep gaan tegen hun veroordeling.