Film over Boudewijn en abortuskwestie voorgesteld in Cannes

Twee Franse producenten, onder wie Dominique Besnehard, plannen een film over het leven van koning Boudewijn. De film focust op de abortuskwestie in 1990, toen Boudewijn een dag "in de onmogelijkheid verkeerde om te regeren". Dat heeft Louis Héliot, filmadviseur bij het Centre Wallonie-Bruxelles in Parijs, bevestigd op het Filmfestival van Cannes.

25 jaar geleden veroorzaakte koning Boudewijn een zware institutionele crisis door te weigeren de abortuswet te ondertekenen. De vorst wilde de wet niet ondertekenen omdat ze in strijd was met zijn diepste overtuiging.

Omdat premier Wilfried Martens en zijn vicepremiers er niet in slaagden Boudewijn op andere gedachten te brengen, werd een omstreden scenario uitgewerkt: de ministerraad stelde vast dat de koning in de onmogelijkheid verkeerde om te regeren. De ministers bekrachtigden op 4 april 1990 dan zelf de wet, waarna de Verenigde Kamers een motie aannamen waardoor een einde werd gesteld aan de onmogelijkheid van de koning om te regeren.

De abortuskwestie wordt gezien als een van de grootste constitutionele crisissen van het land, naast de koningskwestie.

Het scenario van de film over die periode in de Belgische politiek is van de hand van de Belg Thierry Debroux. Wie koning Boudewijn zal vertolken, is nog niet geweten maar de geruchten wijzen in de richting van Pierre Niney. Niney won eerder dit jaar een César voor zijn hoofdrol in de film over mode-ontwerper Yves Saint-Laurent. "Fysiek zou hij geschikt zijn, hij heeft iets weg van een engel", zei scenarst Thierry Debroux in "Royalty" op VTM.