Geweld in Jemen kostte al meer dan 1.800 mensen het leven

Het geweld in Jemen heeft reeds aan meer dan 1.800 mensen het leven gekost, meer dan 7.000 mensen raakten gewond, en ongeveer een half miljoen mensen zijn uit hun huizen gevlucht. Dat hebben woordvoerders van de Verenigde Naties vandaag gezegd. Ondertussen heeft de door de Saudi's geleide coalitie opnieuw hevige luchtaanvallen uitgevoerd.
Kinderen die gewond geraakt zijn bij een Saudisch bombardement.

Op gezag van de Jemenitische gezondheidsdiensten meldde de OCHA, de VN-organisatie voor humanitaire zaken, dat het geweld al 1.850 doden en 7.394 gewonden heeft geëist. Volgens het Hoog VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen zijn er sinds maart al meer dan 545.000 Jemenieten uit hun huizen gevlucht voor het geweld.

Het maandag beëindigde bestand heeft het de organisatie mogelijk gemaakt meer hulp over de weg of per vliegtuig te sturen vanuit de distributiecentra in Sanaa en Aden, meer bepaald naar moeilijk bereikbare gebieden. Zes vliegtuigen met hulpgoederen konden probleemloos in Sanaa landen.

Maar volgens het voedselprogramma van de VN heeft het bestand niet lang genoeg geduurd om alle voorziene hulp te kunnen verdelen.

Bombardementen

De Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft sinds vanmorgen opnieuw bombardementen uitgevoerd in Jemen.

Volgens getuigen werden onder meer twee wapendepots in de buurt van de hoofdstad Sanaa getroffen en was ook het presidentieel paleis een doelwit. Die drie posities zijn in handen van de Republikeinse Garde, die nog trouw is aan de voormalige president Ali Abdallah Saleh, en die nu een bondgenoot is van de Houthi-rebellen.

In de noordelijke provincie Sa'dah, aan de grens met Saudi-Arabië, voerde de coalitie volgens inwoners een vijftiental aanvallen uit op rebellenbijeenkomsten en wapendepots. Ook in de oostelijke provincie Al-Hudaydah werden meerdere bombardementen uitgevoerd, onder meer op luchtafweerinstallaties van de Houthi's.

In de zuidelijke havenstad Aden, in het meer noordelijke Dhaleh en in de provincie Lahij worden eveneens luchtaanvallen door de coalitie gemeld. In Dhaleh vielen zeker dertien doden en in Lahij was onder meer een commandocentrum van de Houthi-rebellen een doelwit.

De Houthi's reageerden op de luchtaanvallen met het vuren van mortiergranaten op residentiële wijken. Daarbij kwamen drie burgers om en raakten vijf anderen gewond.