Gezocht: beul met sterke armen, geen ervaring vereist

Saudi-Arabië heeft een opvallende vacature uitgeschreven: het koninkrijk op het Arabische Schiereiland is immers op zoek naar acht beulen wiens hoofdbezigheid hoofden afhakken zal worden. Volgens mensenrechtenorganisaties is het aantal executies in het land de laatste jaren erg toegenomen.

Saudi-Arabië is officieel op zoek naar 8 nieuwe "religieuze functionarissen", maar aan de jobinhoud te zien, zijn ze wel degelijk op zoek naar beulen. De gruwelijke functie houdt onder meer het afhakken van hoofden met een zwaard in. Wie de job krijgt, wordt ook verantwoordelijk voor het afhakken van diverse ledematen voor "minder zware" straffen. Voor de job is geen ervaring vereist, hooguit wat sterke armspieren.

Voor het geld hoeft u het alvast niet te doen. Hoewel men erg vaag is over de verloning, wordt wel degelijk benadrukt dat de "religieuze functionarissen" in een lagere loonschaal zullen terechtkomen. Net zoals dat eeuwen geleden bij ons het geval was, staat het uitvoeren van de doodstraf er niet bepaald hoog in het aanzien. Ook over eventuele extralegale voordelen wordt met geen woord gerept.

Volgens mensenrechtenorganisaties is het aantal executies in het land de laatste jaren erg toegenomen. Mogelijk heeft dat voor een groot deel te maken met de recente aanduiding van een aantal bijkomende rechters. Hierdoor wordt de gerechtelijke achterstand versneld afgebouwd en worden mensen die al langer in voorhechtenis zitten, sneller veroordeeld. Daarnaast gebruikt het totalitaire regime de doodstraf ook als afschrikmiddel om onrust in de kiem te smoren.

Saudi-Arabië stond vorig jaar op plaats drie van de landen die het meeste executies uitvoeren. Enkel China en Iran doen het slechter. Irak en de VS sluiten de illustere top-5 af. Afgelopen zondag is volgens het officiële Saudische persagentschap de 85e terdoodveroordeelde van dit jaar geëxecuteerd. Dat zijn bijna evenveel executies als tijdens heel 2014. Volgens Human Rights Watch waren er vorig jaar immers 88, Amnesty International heeft het voor heel 2014 zelfs over 90.

Meest gelezen