Gocarts aan Belgische kust veiliger dan jaar geleden

Goed nieuws voor wie deze zomer zijn kinderen met een gocart zou laten rijden aan de Belgische kust: bij een controleactie in april zijn veel minder veiligheidsinbreuken vastgesteld dan een jaar eerder. Dat meldt de FOD Economie.

Volgens de controleurs boden acht op de tien gocartverhuurders volledig veilige gocarts aan, een jaar eerder was dat slechts twee op de tien. De gocarts moeten voldoen aan de algemene veiligheidsverplichting. "Zo moeten de gocarts bestemd voor kinderen jonger dan 14 jaar uitgerust zijn met een veilige kettingafscherming en mogen ze geen scherpe onderdelen of roestvorming hebben", zegt Chantal De Pauw, woordvoerder van de FOD Economie.

In totaal werden 51 verhuurders gecontroleerd, 41 bleken volledig in orde. 5 verhuurders kregen een waarschuwing, 2 een proces-verbaal, nadat ze eerder al een waarschuwing hadden gekregen. Zij riskeren boetes tot 150.000 euro. 3 verhuurders waren definitief gesloten. "De FOD Economie is tevreden met dit positieve resultaat. De sector heeft een inspanning gedaan om de reglementering correct na te leven", zegt woordvoerder Chantal De Pauw.

Vorig jaar werden de gocarts voor de eerste keer gecontroleerd op veiligheid. Begin 2012 had de FOD Economie de verhuursector geïnformeerd dat gocarts moeten voldoen aan de geldende veiligheidsvereisten. Daarna vond een overlegvergadering plaats en werd een informatiebrochure verspreid. Ook gebeurde er een nulmeting, waarbij de controleurs een bezoek brachten aan de verhuurders om informatie te vergaren en uit te wisselen.