Kroongetuige weigert voor Fyra-commissie te verschijnen

Voormalig NMBS-topman Leo Pardon weigert voor de Nederlandse parlementaire onderzoekscommissie over de Fyra te verschijnen. Dat schrijft De Standaard.

Nochtans had hij als directeur Reizigers bij de NMBS aan Belgische zijde de leiding over de aanbesteding van de geflopte hogesnelheidstrein en de gunning aan het Italiaanse AnsaldoBreda. Maar Pardon, die in 2007 met pensioen ging, vindt het "onzinnig om te gaan praten op basis van herinneringen".

De komende weken verschijnen meer dan veertig topmannen van voornamelijk de Nederlandse Spoorwegen (NS) en oud-ministers voor de onderzoekscommissie. De opgeroepen Nederlanders zijn wettelijk verplicht hun medewerking te verlenen. Wie niet de waarheid vertelt, riskeert strafrechtelijke vervolging. Buitenlanders ontsnappen daaraan.