Kunstenaars en schrijvers reageren op een brief van Van Gogh

23 kunstenaars en schrijvers hebben op een eigentijdse manier gereageerd op een brief die Vincent van Gogh ooit schreef. Dat doen ze voor de tentoonstelling "When I give, I give myself", die vanaf morgen loopt in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Onder hen onder meer Michaël Borremans, Jan Fabre en Arnon Grunberg.

Vincent van Gogh schreef doorheen zijn leven ruim achthonderd brieven, voornamelijk gericht aan zijn broer Theo. Daarin verwoordde hij zijn ambities en twijfels, maar ook wat hem inspireerde. Het schrijven gebruikte hij om zichzelf moed in te spreken, zijn twijfels te benoemen en die te beheersen.

Heel wat van die brieven worden tentoongesteld in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De 23 kunstenaars en schrijvers die meewerken aan deze tentoonstelling kregen een speciaal voor hen geselecteerde brief toegestuurd. Hun taak? Erop reageren, op hun eigen manier. Dat kon via schilderijen, tekeningen, sculpturen, installaties, brieven, gedichten, foto’s en video’s.

De werken zijn vanaf morgen in het museum te bekijken, tussen de vaste werken. "Op die manier brengen ze een verrassende verbinding tot stand tussen Van Goghs ideeën en thema’s enerzijds, en de hedendaagse kunst en literatuur anderzijds", klinkt het. "De werken laten zien dat Van Gogh tot op de dag van vandaag, 125 jaar na zijn dood, nog steeds inspireert en dat zijn ideeën nog altijd relevant zijn."

Wie doet mee?

De deelnemende kunstenaars en schrijvers zijn: Eylem Aladogan, Maria Barnas, Michaël Borremans, Hafid Bouazza, Constant Dullaart, Jan Fabre, Alicia Framis, Ryan Gander, Arnon Grunberg, Christian Jankowski, Anish Kapoor, Job Koelewijn, Nicole Krauss, Yayoi Kusama, Gabriel Lester, Navid Nuur, Rory Pilgrim, Cheng Ran, Viviane Sassen, Pilvi Takala & Siri Baggerman, Simon van Til, Diego Tonus en Wouter Venema.

Wie meer wil weten over de deelnemers kan terecht op het YouTube-kanaal van het Van Gogh Museum. Daar heeft elke kunstenaar of schrijver een filmpje waarin hij of zij -een stukje uit- de bewuste brief voorleest en meer toelichting geeft bij het werk of de tekst.

Pat Verbruggen

"Doodshoofd met verfkwast" - Jan Fabre

naamsvermelding verplicht

"The invader" - Michaël Borremans

"Reliëf" - Job Koelewijn

"Untitled" - Simon van Til