Leterme weerlegt beschuldigingen van ex-medewerkster IDEA

In Zweden wordt Yves Leterme door een ex-medewerkster van IDEA (Intergouvernementele organisatie voor Democratische en Electorale Assistentie) vriendjespolitiek en geldverspilling verweten, maar de ex-premier weerlegt tegenover onze redactie de beschuldigingen. "Het is een reactie van teleurstelling denk ik. Wij staan recht in onze schoenen." Leterme en IDEA bekijken of ze stappen kunnen ondernemen.

Waarover gaat het? Het was de ex-communicatiemedewerkster van IDEA, Susan Wood, die de kat de bel aanbond in de Zweedse krant Dagens Nyheter. Volgens Dagens Nyheter werd Wood ontslagen omdat ze weigerde een factuur van 26.000 euro te betalen voor een Belgische consultant. Die presteerde volgens Wood ondermaats, maar werd volgens haar toch beschermd door Leterme.

Leterme zou volgens Wood ook twee Vlamingen in dienst hebben genomen die hij goed kent. Eén daarvan zou niet als eerste uit de procedure zijn gekomen. Naast vriendjespolitiek zou het volgens Wood ook gaan om geldverspilling. Er is sprake van een boek dat 600.000 euro zou hebben gekost, waarin ex-wereldleiders over het verkiezingsproces spreken. Ook dit spreekt Leterme tegen, net als het bericht als zou de Zweedse regering een onderzoek zijn gestart naar IDEA.

"Wood had ondermaats gepresteerd"

Aan de telefoon in Zweden weerlegt Leterme een voor een de aantijgingen. Wood handelde uit teleurstelling, denkt Leterme. "Haar proefperiode van 6 maanden werd niet verlengd. Dat gebeurt niet zo vaak bij een internationale instelling, maar ze had ondermaats gepresteerd", vertelt Leterme. 

Wat het "dure" project betreft, zegt Leterme het volgende: "Dit is goedgekeurd door het Finance & Audit Committee. De rekeningen zijn goedgekeurd en men was zelfs lovend. Dat comité wordt trouwens voorgezeten door een vertegenwoordiger van de Zweedse regering."

Het project zelf - met o.a. 13 gewezen leiders zoals Thabo Mbeki en Frederik Willem de Klerk - zou zo'n 500.000 euro hebben gekost, schat Leterme. "300.000 onder mijn leiding en zo'n 200.000 onder mijn voorganger. Die uitgaven zijn niet overdreven, want het gaat om veel meer dan een boek, met name de werking van een paar jaar en evenementen."

Onderzoek? "Dit klopt niet"

Over mogelijk gesjoemel bij het in dienst nemen van één consultant en twee medewerkers is Leterme formeel: "De juiste procedures zijn gevolgd. De raadgever die we kozen voor het internationale project, Koert Deboeuf, is overigens de ex-woordvoerder van Guy Verhofstadt en dus niet van mijn politieke familie. Hij was prijs-kwaliteit de beste en had een heel goed netwerk." In een ander geval koos Leterme voor een Vlaamse die niet als eerste uit de tests was gekomen, maar dat was "omdat de eerste kandidate zich niet kon vrijmaken op het moment dat ze zou moeten beginnen."

Tot slot weerlegt Leterme wat in sommige Zweedse media staat, met name dat de Zweedse regering een onderzoek is gestart naar IDEA naar aanleiding van Woods aantijgingen. "Dit klopt niet." Het zou ook vreemd zijn, zegt Leterme, omdat een lid van Buitenlandse Zaken in de commissie zit die toeziet op IDEA. "Wij denken na over mogelijke stappen tegen Wood", zegt Leterme nog.

Een Zweeds initiatief

IDEA is een internationaal kenniscentrum voor de organisatie van verkiezingen, het opstellen van grondwetten, de uitbouw van politieke partijen enz. De organisatie werd opgericht in 1995 op initiatief van Zweden. IDEA is gelegen in Stockholm en telt 28 landen als leden. Thuisland Zweden is de grootste geldschieter.