Merchtemse schooldirecteur mag weer aan de slag

De directeur van de tuinbouwschool in Merchtem mag weer aan de slag. De man was twee maanden geleden preventief geschorst na klachten over grensoverschrijdend seksueel gedrag, maar later bleek een belangrijk getuigenis tegen de man niet te kloppen.

Het schepencollege van Merchtem schorste de directeur van de gemeenteschool eind maart preventief na verklaringen in het kader van een andere tuchtzaak die wezen op seksueel grensoverschrijdend gedrag. De eerste verklaringen dateerden van 12 februari, op 26 maart volgden er nieuwe.

Ook nadien maakten ex-leerlingen via mail nieuwe klachten over aan de inrichtende macht. Na het horen van de directeur bevestigde het college de preventieve schorsing op 8 april.

De directeur ging daartegen in beroep. En intussen is dus gebleken dat een belangrijk getuigenis tegen hem niet klopte. De kamer van beroep heeft nu beslist dat zijn schorsing ongedaan wordt gemaakt. De man kan dus terugkeren. Er loopt wel nog een gerechtelijk onderzoek.

"Heel belangrijke beslissing"

Directeur Daniël Herinckx reageert opgelucht op de beslissing. "Ik vind dit een heel belangrijke beslissing van de kamer van beroep, waarvoor ik hen ook dank, want hier hing veel aan vast", zei hij op Radio 2 Vlaams-Brabant.  "Als dit kon met mij, dan kon dit namelijk met heel veel mensen in Vlaanderen."

De man betreurt het dat hij geschorst werd "op basis van een mondelinge melding aan een burgemeester en nadien op basis van een aantal getuigenissen die uit tweede en derde hand komen". 

Nu zijn schorsing is opgeheven, gaat de de directeur opnieuw aan de slag, "en we gaan doen zoals we dat gewoon zijn: ik zal iedereen elke morgen een hand geven", besluit Herinckx.