Mijlpaalbezoek van prins Charles aan Ierland

De Britse kroonprins Charles en zijn echtgenote Camilla zijn voor het eerst officieel op bezoek in Ierland. Het bezoek zal vier dagen duren en onze correspondente in Groot-Brittannië, Lia van Bekhoven, legt uit waarom het bezoek bijzonder is.

Het mag dan een historisch bezoek zijn, dat van prins Charles en Camilla aan Ierland, maar dat wil niet zeggen dat iedereen er blij mee is. Ierse inlichtingendiensten legden vorige week beslag op explosieven en wapens van republikeinse extremisten.

De politie heeft "een band van staal" om het koninklijk stel beloofd. Van aanslagen zal het waarschijnlijk niet komen. Maar de wapenvondst laat zien dat voor sommige Ieren Britse royals altijd een doelwit zullen zijn.

Lord Mountbatten, graaf van Birma en onderscheiden oorlogsveteraan, was een oudoom van prins Charles. De laatste regent van het Britse Indiase Rijk (Mountbattens titels deden niet onder voor zijn koninklijke connecties) was een favoriet familielid. Hij werd door Charles beschouwd als een mentor en raadsheer.

In 1979 werd Mountbatten door de IRA in Ierland opgeblazen. Nog drie anderen die op zijn vissersboot zaten kwamen om. Charles had, zoals hij schreef, "een oneindig bijzondere man" verloren.

"Wat de IRA Mountbatten aandeed, is wat Mountbatten zijn hele leven anderen heeft aangedaan", zei Gerry Adams, die decennialang de Ierse republikeinse beweging regisseerde, kort daarna. "De aanslag heeft de Engelsen tenminste attent gemaakt op hun voortdurende bezetting van ons land."

Gerry Adams, nu vooraanstaand politicus, zou een van de architecten van het vredesproces worden. Prins Charles was en bleef kroonprins. Ze schudden elkaar voor het eerst de hand vanmiddag toen de troonopvolger werd voorgesteld aan Ierlands politieke kopstukken (zie foto boven).

"Prins Charles is colonel-in-chief van het Parachute Regiment van het Britse leger", zei Gerry Adams, "een regiment dat verantwoordelijk was voor het doden van vele Ierse burgers. Maar hijzelf heeft ook geleden onder de daden van republikeinen. Gelukkig is het conflict voorbij, maar er zijn nog altijd onopgeloste onrechtvaardigheden. Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor het bevorderen van verzoening."

Drie jaar geleden ontmoette de Queen voor het eerst een bestuurder van de Ierse republikeinse partij. Het was een doorbraak voor de Iers-Britse verhoudingen. De twee landen hebben een lange en vaak bloedige geschiedenis gedeeld. Met het vredesproces, dat eind vorige eeuw vaste grond onder de voeten kreeg, begon een nieuw hoofdstuk.

Toen prins Charles dertig jaar geleden Ierland bezocht, eisten republikeinen dat hij zijn excuses aanbood voor de 14 burgers die zijn regiment doodschoot op Bloody Sunday. Nu zijn vrede en wederzijds begrip aan de orde van de dag. Royals en republikeinen spreken dezelfde boodschap. Daar doet de enkeling die tegen het koninklijk bezoek demonstreert, niets aan af.

Voor de Britse kroonprins zal de politieke geschiedenis resoneren met zijn persoonlijke herinneringen als hij morgen de winderige Ierse westkust aandoet. In het dorp Mullaghmore werd zijn oudoom onmiddellijk na de aanslag aan land gebracht. Het is een persoonlijke bedevaart voor de troonopvolger die nog niet zo lang geleden ondenkbaar geweest zou zijn.