Nederlandse belastingdienst reorganiseert en schrapt 5.000 banen

In Nederland gaat de belastingdienst 5.000 van de 20.000 banen schrappen. De reorganisatie is volgens de dienst nodig omdat nieuwe computersystemen veel rekenwerk en controles kunnen overnemen.

De Nederlandse staatssecretaris van Financiën Eric Derk Wiebes heeft al vaker laten vallen dat hij de belastingdienst "flink verouderd" vindt. En daarom moet er een reorganisatie komen, klinkt het. Het vertrek van de directeur-generaal van de dienst, Peter Veld, is daarin een eerste stap.

Op termijn zullen er namelijk 5.000 banen verdwijnen binnen de dienst. Sinds kort gaat de dienst namelijk anders om met de computertoepassingen, waardoor bestaande informatiesystemen aan elkaar worden gekoppeld. De dienst weet daardoor veel meer over de Nederlandse burgers, zonder dat die extra informatie moeten geven. Het gaat dan over het bedrag op hun spaarboekje, het hebben van een boot, een tweede huis of een aandelenportefeuille.

De mensen die hun baan verliezen, zullen aan een nieuwe job geholpen worden. Dat kan zowel binnen als buiten de overheid zijn.