Noord-Ierse bakker discrimineerde door homotaart te weigeren

Een bakkerij in Noord-Ierland die geweigerd had om een taart te bakken voor een evenement ter ondersteuning van het homohuwelijk is schuldig bevonden aan discriminatie. De Commissie Gelijkheid, een openbaar orgaan, had een rechtszaak aangespannen in naam van Gareth Lee, een lid van de homobeweging Queer Space die naast de taart greep.

De rechter in Belfast gaf de klagers gelijk en oordeelde dat de verdachten zich op basis van seksuele criteria schuldig hebben gemaakt aan discriminatie.

"Persoonlijke geloofsredenen"

De katholieke familie McArthur, eigenaar van de "Ashers Baking Company", had persoonlijke geloofsredenen ingeroepen om de bestelling die in juni 2014 door een militante homobeweging was geplaatst, te annuleren. "Ze werken in een zaak die aan iedereen diensten moet verlenen, het is de wet die dat verplicht", aldus de rechter.

Bert & Ernie

Gareth Lee had een taart besteld met daarop de beeltenis van het olijke Sesamstraatduo Bert & Ernie en de slogan "Steun het homohuwelijk". Maar Daniel McArthur, de manager van het bedrijf dat zes bakkerijen telt en bijna 80 mensen tewerkstelt, vond dat de wensen van de klant indruisten "tegen ons geloof" en "al helemaal tegen wat de Bijbel ons vertelt". Na overleg met de verantwoordelijken van de verschillende filialen had hij besloten de bestelling te annuleren en de klant terug te betalen.