Obama legt gebruik van legermaterieel door politie aan banden

De Amerikaanse president Barack Obama zal het gebruik van bepaald legermaterieel door de politie verbieden en een strenger wettelijk kader opstellen voor het materieel dat wel nog toegelaten is.

Na de dood van de zwarte Michael Brown in augustus 2014 in Ferguson, ontstond er langdurig gewelddadig protest. De politie reageerde daarop met het vertoon van zware machinegeweren en pantservoertuigen. Daarop kwam heel wat kritiek en werd er opgeroepen tot de demilitarisering van de politie.

Obama stelde daarom een werkgroep aan, die enkele aanbevelingen moest opstellen. Op basis daarvan zal Obama nu onder meer het gebruik van pantservoertuigen met rupsbanden en vuurwapens met een groot kaliber door de politie verbieden. Voor bijvoorbeeld het gebruik van pantserwagens zonder rupsbanden en oproeruitrustingen, die wel nog toegelaten zijn, komt daarnaast een strikter kader.

450 miljoen

De lokale politiezones in de VS kunnen via het "programma 1033" van het Amerikaanse ministerie van Defensie aan een goedkope prijs materieel overkopen van het leger.

Volgens het logistieke agentschap van het Pentagon leverde het leger in 2013 zo voor in totaal 450 miljoen dollar aan militair materieel aan lokale politie-eenheden in de Verenigde Staten. Het gaat daarbij onder meer om pantserwagens, oproeruitrustingen, nachtkijkers, helikopters en machinegeweren.