Thailand trekt paspoort ex-premier in

In Thailand heeft de rechtbank ex-premier Yingluck Shinawatra verboden het land te verlaten. Dat gebeurde bij het begin van het proces tegen de afgezette eerste minister. Tegelijk heeft de regering ingestemd met een referendum over de grondwet.

Yingluck Shinawatra werd een jaar geleden afgezet nadat ze schuldig werd bevonden aan machtsmisbruik. Ze zou een familielid benoemd hebben in de Nationale Veiligheidsraad. Weken later werd de rest van haar regering afgezet door een machtsgreep van het leger.

De afgezette premier moet nu weer voor de rechter verschijnen omdat ze onterecht miljarden subsidies zou toegekend hebben aan rijstboeren. Yingluck, die de beschuldiging ontkent, hangt in deze zaak 10 jaar cel boven het hoofd. Ze beschuldigt haar vijanden ervan dat ze een heksenjacht houden op haar en de hele familie Shinawatra. In 2006 werd Yinglucks broer Thaksin namelijk ook al afgezet door het leger.

De kop van Yingluck moest een jaar geleden rollen na maandenlange protesten van stedelingen. Desalniettemin blijft zij en haar familie populair bij de arme plattelandsbevolking.
Dat bleek ook vanochtend, toen een 200-tal aanhangers bij de rechtbank kwamen demonstreren. Ze scandeerden dat Yingluck de premier van het volk is en dat ze moet blijven vechten.

Referendum en verkiezingen

Om de gemoederen enigszins te bedaren heeft de Thaise regering er vanochtend mee ingestemd dat er een referendum mag komen over een nieuwe grondwet. Prayuth Chan-O-Cha, de leider van de huidige junta heeft aangekondigd dat het zo’n drie maanden zal duren om dit te organiseren. Daardoor zouden de geplande verkiezingen vertragingen oplopen en pas in augustus of september van volgend jaar kunnen plaatsvinden.

Hiermee zal de huidige regering waarschijnlijk weer kritiek krijgen van de internationale gemeenschap. Zo was Europa er eerder al niet over te spreken dat de verkiezingen almaar uitgesteld worden.

Meest gelezen