Tienduizenden regeringsaanhangers op straat in Macedonië

Tienduizenden aanhangers van de Macedonische premier Nikola Gruevski zijn gisteravond in Skopje op straat gekomen om hun steun te betuigen. Zondag was er nog een massamanifestatie van de oppositie in Macedonië, waar het ontslag van de regering werd geëist.

Zo'n 30.000 mensen kwamen gisteravond samen op het plein voor het parlement in Skopje. Ze droegen vlaggen en scandeerden "Macedonië" en "Nikola, Nikola! "

Tezelfdertijd waren op ongeveer 2 kilometer nog zo'n 1.000 aanhangers van de oppositie aanwezig. Zij kamperen sinds zondag voor de zetel van de regering, om het ontslag te eisen.

 

EU-lid worden

De Macedonische premier liet aan de betogers verstaan dat het zijn bedoeling is om Macedonië lid te maken van de Europese Unie. Hij verzekerde ook bereid te zijn te luisteren naar de grieven van de oppositie, maar herhaalde niet te zullen aftreden. "De duistere krachten gaan niet overwinnen."

De premier wordt beschuldigd van corruptie en spionage, de oppositie eist zijn ontslag. Tegelijk laait ook het etnisch geweld opnieuw op, waarbij het tien dagen geleden tot dodelijk geweld kwam tussen de ordediensten en etnische Albanezen in de stad Kumanovo.