Zuid-Nederland had even last van een kleine tornado

In de buurt van de Nederlandse gemeente Deurne, in de provincie Brabant, is vanavond een kleine tornado gezien. Diverse waarnemers en meteoroloog Reinier van den Berg meldden dat op Twitter.

Volgens Van den Berg van Meteo Group, een erkend volger van tornado's, reikte de slurf van het weerverschijnsel in de buurt van de plaats Liessel tot aan de grond. De onweersbui die van Antwerpen langs Eindhoven trok, had volgens de weerman "supercell eigenschappen", het zwaarste type onder de onweersbuien. Dat gaat vaak gepaard met zware windstoten, bliksem en zware neerslag.

De brandweer kon de aanwezigheid van de tornado niet bevestigen. Wel werd stormschade gerapporteerd. Volgens de lokale omroep Siris is door de tornado ook een kippenschuur in de gemeente Asten gedeeltelijk weggeblazen. De omroep heeft beelden van de tornado op zijn website geplaatst. In het pand zou veel asbest zitten. Om die reden werd de omgeving afgesloten voor het publiek. Ook was er schade door omgewaaide bomen.

België

En ook in België heeft het weer lelijk huisgehouden op een aantal plaatsen, onder meer in de Kempen. In Turnhout trok rond 18 uur een kort maar hevig onweer over, dat gepaard ging met een felle hagelbui, met hagelbollen zo groot als knikkers.

Op datzelfde moment werden enkele straten in Grobbendonk getroffen door een windhoos. Die was erg lokaal en trof een aantal woningen in de Veldstraat, de Hoevestraat en de Leopoldstraat. Vaak ging het om weggewaaide dakpannen. In de Veldstraat raakte door de wind ook het dak van een elektriciteitscabine beschadigd en ging de serre van een hobbytuinder de lucht. De serre kwam enkele honderden meters verderop terug op de grond terecht.