"Airbnb-verhuurders zullen zich net zo goed aan de regels moeten houden"

De mensen die momenteel een kamer of een huis aanbieden via de website Airbnb, zullen zich binnenkort net zo goed moeten houden aan de regels. Dat heeft Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) gezegd in "Villa politica". De fiscus moet bovendien optreden wat betreft de zwarte inkomens die voortvloeien uit de verhuur.

Steeds meer mensen huren of verhuren in ons land een kamer, volledig huis of appartement via de website Airbnb. En dat is niet tot ieders zin, zo blijkt uit reacties die het Eén-programma "Volt" kon verzamelen. Vooral de professionele reissector en huizenmarkt zijn niet meteen tevreden met de tendens.

Voor mensen die verhuren via Airbnb gelden namelijk voorlopig niet dezelfde regels als voor bijvoorbeeld hoteluitbaters. De inkomsten uit die verhuur worden bovendien vaak niet aangegeven, wat neerkomt op zwartwerk.

"Dit is een business"

"Dit gaat niet om vrienden uitnodigen om te blijven overnachten op de zetel, maar wel om een echte business", verduidelijkt Weyts. Voor hem is het duidelijk. "Als je geld verdient aan het ter beschikking stellen van logementen, dan moet je ook beantwoorden aan de eisen die daarbij horen."

En net dat wil de minister de komende maanden aanpakken. "We zijn momenteel bezig met een herwerking van het logiesdecreet. We willen graag de spelregels voor iedereen vereenvoudigen, maar dan moet wel iedereen (ook de mensen die verhuren via Airbnb, nvdr.) zich houden aan die regels. Het is simpel: gelijk werk, gelijke verdienste, dus ook gelijke regels."

Inkomsten in het zwart

En dan is er nog de kwestie van de inkomsten. "Ik ben geen minister van Financiën, maar alle inkomsten die mensen halen uit verhuur via Airbnb, zijn momenteel in het zwart. Daar kan en moet de fiscus tegen optreden."

Controles moeten verhuurders nog niet meteen vrezen. "We gaan eerst de regels vereenvoudigen, daarna zullen we toezien op de naleving van de regels. Maar zij die momenteel al zwarte inkomsten hebben, moeten weten dat ze zich bloot stellen aan vervolging."

"Volt" gaat vanavond door op de kwestie met een debat tussen Danny Vanassche van Horeca Vlaanderen aan de ene kant en twee believers van het systeem (onder wie Eline De Munck) aan de andere kant. Vanavond, om 21.05 uur, op Eén.