"Airbnb is geen romantisch verschijnsel"

De logieswebsite Airbnb lijkt ook in ons land definitief doorgebroken. Elke dag komen er in onze steden aanbieders bij van logeerplekken voor reizigers wereldwijd. Het gaat zowel om leegstaande kamers bij mensen thuis, als over volledige appartementen of huizen. Het Eén-programma "Volt" stelt vast dat die immense groei stuit op kritiek van de professionele reissector én de huizenmarkt.

"Airbnb is geen romantisch verschijnsel, wel een multinational die wereldwijd alle nationale regels naast zich neerlegt", zo klinkt het bij Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. "Wie een huis wil aanbieden via dit platform, moet bij het online plaatsen van de advertentie gewoon bevestigen dat ze de lokale regelgeving volgen, maar achteraf wordt dat op geen enkele manier gecontroleerd."

Het Uber van de hotelsector

"Als hotelier vind ik het heel belangrijk om de veiligheid van een gast voorop te stellen", zegt Laurens Roels van Holliday Inn Express in Gent. Hij ziet ook gelijkenissen met de fel bediscussieerde taxidienst Uber. "De hotelsector moet heel wat regels volgen over fiscaliteit, brandveiligheid, voedselveiligheid, auteursrechten, billijke vergoeding, economische wetgeving zoals duidelijke prijsaanduidingen, laat staan de lokale belastingen nakomen. Vreemd dat je dan je eigen huis binnen een halfuur online kan zetten als hotel”, zo vat hij het samen.

In België bestaan er voorlopig geen cijfers over de eventuele schade die Airbnb aanricht, in Nederland al wel. "Hotels in het driesterrensegment en hotels in de laagste prijsklasse met kamerprijzen tot 65 euro ondervinden hier de meeste concurrentie van", zei onderzoeker Jos Sweers van KPMG daarover in een Nederlandse krant. "Recent zagen zij zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs dalen."

"Huizenmarkt onder druk"

Ook bij steden wereldwijd is er ongerustheid omdat ook de huizenmarkt zo onder druk komt te staan. "Geen probleem met die inwoners die af en toe een een kamer verhuren, als ze die zelf niet nodig hebben", zo vertelt Gents schepen van Wonen Tom Balthazar (SP.A). "Maar als woningen zo goed als permanent aangeboden worden op Airbnb, dan moeten we optreden. Omdat je zo appartementen en woningen onttrekt aan de woonmarkt die toch al hevig onder druk staat in deze stad."

De stad Gent gaat geen heksenjacht organiseren, maar ze zullen wel nagaan of er in een aantal van die woningen iemand ingeschreven staat, waarvoor de woningen worden gebruikt en of ze voor langere periodes online staan.

Volgens een schatting van "Volt" zijn er intussen zo’n 1.800 bedden te vinden via Airbnb, terwijl dat er in de hotels zo’n 2.000 zijn in Gent. Het is dus intussen een erg groot fenomeen geworden, maar het exacte aantal Airbnb's in Vlaanderen is moeilijk te achterhalen.

Ook inwoners protesteren

In Barcelona kwamen de burgers intussen al op straat om te protesteren tegen Airbnb en enkele soortgelijke initiatieven die intussen bestaan op internet. Met slogans als “Mijn huis is geen hotel” klagen ze aan dat te veel huizen van de huizenmarkt verdwijnen, omdat ze meer opbrengen op Airbnb.

Ook in Amsterdam zijn de inwoners van de binnenstad boos dat er nu nog minder huizen te huur en te koop staan voor de gewone inwoners. De schepen van de stad Gent hoopt dat het hier nooit tot protesten zal komen. “Wij hopen door nu te reageren dit onder controle te houden en af te remmen,” aldus Balthazar.