"Filmfestival van Cannes is niet zo vrouwvriendelijk als het zelf beweert"

"De festivaldirecteur zegt dat over hoge hakken geen regels bestaan, maar vrouwen die platte schoenen dragen, worden systematisch van de rode loper gestuurd." Dat heeft VRT-filmjournalist Ward Verrijcken in "De ochtend" gezegd over de zogenoemde "flatgate" op het filmfestival van Cannes.
Photononstop

Het is een schandaal dat het filmfestival in Cannes de jongste dagen overschaduwt: talrijke vrouwen die een galavoorstelling wilden bijwonen, zijn naar eigen zeggen van de rode loper geplukt omdat ze schoenen zonder hoge hakken droegen. Ook vrouwen die om medische redenen platte schoenen droegen, ontsnapten niet aan het alziende oog van het veiligheidspersoneel.

Op Twitter en andere sociale media zijn de verhalen een eigen leven gaan leiden onder de noemer #flatgate, een verwijzing naar het Engelse woord voor een platte schoen. De verontwaardiging is groot.

Amputatie

Festivaldirecteur Thierry Fremaux ontkent het bestaan van een regel die vrouwen verplicht hoge hakken te dragen bij galavoorstellingen, maar de getuigenissen blijven binnenstromen. Ook Verrijcken bevestigt de verhalen in "De ochtend". "Enkele dagen geleden ging ik lunchen met een visagiste die de grote sterren schminkt", zegt hij. "Ze heeft het zelf meegemaakt."

Aan de BBC doet filmproducent Valeria Richter haar verhaal. Bij de première van "Sea of trees" van Gus Van Sant mocht ze de zaal bijna niet binnen omdat ze platte schoenen droeg. Die kledingkeuze was nochtans niet vrijwillig: de vrouw mist een deel van haar linkervoet door een amputatie wat lopen in hoge hakken te pijnlijk voor haar maakt.

Op de persconferentie van haar nieuwe film "Sicario" riep de Britse topactrice Emily Blunt vrouwen gisteren op uit protest enkel nog platte schoenen op de rode loper te dragen. Opmerkelijk: op de première gisteravond koos ze zelf wél voor hoge hakken.

Broek

"Dit schandaal is bijzonder ironisch in een jaar waarin de festivaldirectie de strijd tegen seksisme opvoert", geeft Verrijcken nog mee. "Eigenlijk is het een minischandaal, maar het wordt opgeblazen omdat het filmfestival van Cannes minder vrouwvriendelijk is dan het zelf beweert."

Opvallend is tot slot een tweet van Wendy Constance. Zij is een auteur die het filmfestival voor het eerst in 1971 bijwoonde. "Toen al vroeg ik om de regel te veranderen die vrouwen verbood een broek te dragen. Dat is gebeurd. 44 jaar later."