"Gepensioneerde treinbegeleiders maximum vier maanden aan de slag"

De gepensioneerde treinbegeleiders die door de NMBS gevraagd zijn om opnieuw aan de slag te gaan, zullen dat voor maximum vier maanden doen. Dat heeft bevoegd Jacqueline Galant (MR) gezegd in de Kamercommissie Infrastructuur. De NMBS is nog steeds op zoek naar 160 extra treinbegeleiders.

Eerder deze maand bleek dat de NMBS onlangs gepensioneerde treinbegeleiders heeft gevraagd om tijdelijk opnieuw in dienst te treden. De komende maanden zullen immers veel personeelsleden hun verlof- en compensatiedagen opnemen. Het gaat om een vrijblijvend voorstel.

Volgens de minister gaat het om halftijdse contracten voor een maximale periode van vier maanden. De kandidaten krijgen dezelfde vergoeding als de andere treinbegeleiders. Omdat ze onder het maximaal te verdienen bedrag blijven, heeft de aanwerving geen invloed op hun pensioenrechten.

Begin dit jaar kondigde de NMBS aan nog 360 nieuwe treinbegeleiders te zoeken. Intussen zijn er een tweehonderdtal gevonden.