"Gesprek met Mitterrand ligt aan de basis van film over koning Boudewijn"

Het idee van de Franse filmproducent Dominique Besnehard om een film over wijlen koning Boudewijn te maken, spruit voort uit een gesprek dat hij ooit met de overleden Franse president François Mitterrand had. Dat heeft hij gezegd op het filmfestival van Cannes.

"Le roi timide" ("De verlegen koning"). Zo luidt de voorlopige titel van de film over wijlen koning Boudewijn die de Franse filmproducenten Dominique Besnehard en Michel Ferrer willen maken. Het verhaal zal focussen op de "minikoningskwestie" die in 1990 ontstond toen de Belgische regering abortus wilde legaliseren en Boudewijn tijdelijk troonsafstand deed omdat hij de wet niet met zijn geweten kon rijmen.

In Cannes heeft Besnehard nogmaals bevestigd dat hij aan de film werkt. Hij verklapte ook waar hij de inspiratie vandaan haalde. "Het idee om een film aan koning Boudewijn op te dragen, spruit voort uit een gesprek met François Mitterrand in de jaren 90", zei hij. Mitterrand was van 1981 tot 1995 de president van Frankrijk en kon het goed vinden met Boudewijn.

"Op een avond vond in de Senaat een diner plaats waar Mitterrand aanwezig was. Hij bracht koning Boudewijn ter sprake en zei dat hij een groot staatsman was geweest, als een engel." Mitterrand vertelde hem vervolgens meer over de historie van de Belgische abortuswet en de houding van Boudewijn. "Dat is me altijd bijgebleven."

Zoals bekend doen Besnehard en Ferrer een beroep op de Brusselse dramaturg en acteur Thierry Debroux voor het scenario van hun film. "Het wordt geen documentaire, maar een fictiefilm", benadrukte Besnehard.

Wie de rol van Boudewijn zal vertolken, is nog niet zeker. Eerder dook de naam van de Franse acteur Pierre Niney op, maar Besnehard benadrukt dat nog geen enkele keuze is gemaakt. "We zijn nog lang niet aan de casting toe. Op dit moment zitten we nog in de schrijffase."