"Te weinig lessen getrokken uit chaos na Pukkelpopramp"

De overheid heeft te weinig lessen getrokken uit de chaotische communicatie na de Pukkelpopstorm in 2011. Dat zegt de burgemeester van Hasselt, Hilde Claes. Ze vindt dat er te weinig geïnvesteerd wordt in gsm-systemen die overeind blijven als veel mensen tegelijk willen bellen.

Claes roept minister van Binnenlandse Zaken Jambon op om de gsm-providers hierover aan te spreken. "Ik denk dat het een overheidstaak is om zélf zo'n systeem te voorzien, ofwel providers te verplichten om zo'n systeem te installeren. Er worden momenteel wel tijdelijk extra masten geplaatst, maar er is eigenlijk geen enkel systeem dat overeind blijft tijdens een ramp."

In de zomer van 2011 veroorzaakte een hevige storm chaos op de weide van Pukkelpop. Het festival werd door de schade aan de tenten en de camping afgelast. Duizenden festivalgangers probeerden tegelijk het thuisfront te contacteren. Het gsm-netwerk lag binnen de kortste keren plat. Ongeruste ouders bleven uren in het ongewisse. 

De mobiele operatoren kregen daarover veel kritiek te slikken. Het jaar na de storm zorgde onder meer Proximus voor extra mobiele masten. Daardoor werd de sms-capaciteit drastisch opgevoerd, al boden de tijdelijke masten nog steeds niet voldoende telefooncapaciteit.