Afscheid van David Letterman: "Het is mooi geweest"

De 68-jarige talkshowhost David Letterman neemt vannacht afscheid van zijn publiek. Letterman begon zijn carrière in 1982 als presentator "Late night with David Letterman" bij NBC. Toen hij begin de jaren 90 naast het zitje van talkshowgrootheid Johnny Carson greep, besliste Letterman over te stappen naar CBS om de "The tonight show with Jay Leno" te beconcurreren.

De Amerikaanse talkshowhost David Letterman neemt na meer veertig jaar afscheid van de presentatiestoel. Decennialang was Letterman een "household name" op de Amerikaanse televisie.

Vanavond komt er een eind aan zijn carrière als televisiepresentator. Tijdens zijn carrière ontving Letterman de bekendste namen in zijn sofa. Onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama en al wie naam heeft in Hollywood of in de muziekwereld lieten zich die eer maar wat graag welgevallen.

De 68-jarige Letterman vindt dat het welletjes is geweest. "Zoals Regis (Philbin, red.) altijd zegt, ik vind het niet fijn om terug te blikken. Wanneer mijn laatste uitzending afgelopen is, zal ik rustig terugblikken op mijn carrière. Maar nu wil ik dat het zo snel mogelijk afgelopen is", zei Letterman bij aanvang van zijn laatste week als presentator van "Late night with David Letterman" op CBS.

Letterman verwijst daarmee naar Regis Philbin. De 83-jarige Philbin presenteerde sinds de jaren 60 verschillende talk- en spelletjesshows op de Amerikaanse televisie. Geen enkele presentator verscheen meer op de buis dan Philbin. Letterman hoopt dat Philbin zijn laatste gast wordt, maar zijn komst is nog niet bevestigd. Tom Hanks zal vanavond wel van de partij zijn.

Kroonprins Letterman mag koning Carson niet opvolgen

David Letterman begon zijn mediacarrière begin de jaren 70 als nieuwslezer en weerman bij een regionale zender in Indianapolis. Eind de jaren 70 begon hij gastoptredens te geven in "The tonight show with Johnny Carson" op de Amerikaanse zender NBC.

Begin de jaren 80 kreeg Letterman een laatavondtalkshow bij NBC Meer dan tien jaar lang presenteerde hij de "Late night with David Letterman", waarin hij zich kon uitleven met zijn scherpe humor.

Toen Johnny Carson in 1992 zijn afscheid aankondigde, besliste NBC om Jay Leno aan te duiden als opvolger van de best bekeken talkshow van de zender. Letterman kon zich niet vinden in die beslissing en verhuisde een jaar later naar CBS.

Nek-aan-nekrace tussen Letterman en Leno

De overstap naar CBS leverde de Amerikaanse media een vette kluif op. David Letterman moest bij CBS de concurrentie aangaan met Jay Leno in zijn "Late night show with David Letterman".

David Letterman trok in die strijd aan het kortste eind, maar hij zette de talkshow van CBS helemaal op de kaart, goed voor dagelijks meer dan vier miljoen kijkers.

Begin 2000 onderging Letterman een hartoperatie en verdween hij enkele weken van de buis. Een maand later was hij alweer van de partij en nodigde hij alle dokters en verplegers uit die hem behandeld hadden in het ziekenhuis. "Dit zijn de mensen die mijn leven hebben gered", bedankte Letterman tijdens een bijzonder emotionele uitzending.

Met het afscheid van Letterman verliest de Amerikaanse televisiewereld een icoon. Hij won tijdens zijn carrière met zijn team negen Emmy Awards en werd 54 keer genomineerd voor de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen. Letterman wordt bij CBS opgevolgd door Stephen Colbert.