Audit maakt brandhout van toplui vastgoeddochters NMBS

De audit van het consultancykantoor E&Y over de filialen bij de NMBS is bijzonder hard voor de toplui die zich bezighouden met het vastgoed van de spoorwegmaatschappij. Dat schrijft De Tijd. Minister van Mobiliteit Galant (MR) en NMBS-topman Jo Cornu krijgen vandaag de conclusies van de doorlichting.

Het oordeel zou in de eerste plaats vernietigend zijn voor Herwig Persoons (de onlangs ontslagen CEO van vastgoeddochter Eurostation) en Vincent Bourlard (topman van het filiaal Eurogare). "Er is sprake van zware feiten, die neigen naar belangenvermenging", citeert de krant regeringskringen.

Er is ook kritiek op voorzitter Jean-Claude Fontinoy, maar die zou veel beter uit de audit komen dan de andere twee. "Er worden vooral vraagtekens geplaatst bij de hoge onkostennota's die hij indiende en andere uitgaven die hij in zijn functie deed, onder meer vervoerskosten en hotel- en restaurantrekeningen".

Johnny Thijs in raad van bestuur?

Als het van N-VA afhangt, zit Johnny Thijs binnenkort als onafhankelijk bestuurder in de raad van bestuur van de NMBS. De voormalige topman van Bpost zou de hervormingen mee in goede banen kunnen leiden. Thijs laat aan het Laatste Nieuws weten dat hij zelf geen vragende partij is, maar die job wel graag zou uitvoeren.