Beobank neemt BKCP Bank over

Beobank, het voormalige Citibank België, neemt BKCP Bank over. Beide banken zullen samen voortgaan onder de merknaam Beobank. Dat meldt de christelijke bediendenbond LBC na de bijzondere ondernemingsraad. Volgens de directie zullen er geen banen verdwijnen, maar de bonden zijn toch bezorgd.

BKCP en Beobank zijn beiden een dochter van het Franse Credit Mutuel Nord Europe (CMNE). Volgens Michaël Vandenbroucke van de christelijke bediendenbond komt de overname niet als een verrassing, al is het wel erg snel gegaan.

De statuten en de arbeidsvoorwaarden van het personeel moeten nog worden bekeken. De vakbond vraagt nu een goed statuut en garanties voor maximaal behoud van de werkgelegenheid.

"De centrale diensten zullen samensmelten, en in enkele regio's zijn er meerdere kantoren op een kleine oppervlakte. De vraag is of bij een kantoorsluiting al het personeel de overstap zou kunnen maken naar het andere bankkantoor in de buurt", aldus Vandenbroucke. "Positief is wel dat de directie kiest voor één merk en bereid is om daarin te investeren. Dat opent misschien perspectieven."

De vakbondsafgevaardigde bij Beobank van de socialistische BBTK klinkt positiever. "Ik ga ervan uit dat er geen impact zal zijn op de werkgelegenheid." Hij verwacht dat Beobank de activiteit verder zal blijven verruimen van consumentenkrediet naar het volledige pakket van een retailbank (leningen, sparen enz.). Kantoorsluitingen zullen er waarschijnlijk wel komen, voor de centrale diensten wordt aan herscholing gedacht.

Beobank en BKCP hebben een verschillende geschiedenis. Beobank mikt op particulieren waar het coöperatieve BKCP, het vroegere Beroepskrediet en een fusie van verschillende regionale banken, als bank voor ondernemers startte. Beide banken zijn actief in de sportwereld: BKCP steunt de gelijknamige veldritploeg, Beobank sponsort voetbalclub Racing Genk.

Meest gelezen