Defensie: België en Nederland strijken plooien glad

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en zijn Nederlandse collega Jeanine Hennis-Plasschaert hebben elkaar vandaag gesproken over verdere militaire samenwerking tussen België en Nederland. Het lijkt erop dat ze de plooien gladgestreken hebben. De ministers bespraken de mogelijkheid van een beurtrol bij de luchtoperatie tegen IS in Irak.

Een tijd geleden had Nederland zich bezorgd getoond over het gebrek aan investeringen bij het Belgisch leger, want de Belgische en de Nederlandse marine opereren onder één commando.

Nu lijkt minister Hennis-Plasschaert gerustgesteld. "Voor elke vorm van samenwerking geldt dat elke partner moet blijven leveren", aldus Hennis-Plasschaert. "Dat geldt voor Nederland en ook voor België." Zij noemde de budgettaire krapte bij iedere krijgsmacht een probleem, maar stelde wel dat België en Nederland op elkaar kunnen blijven bouwen en elkaar kunnen blijven vertrouwen. "Dat doen België en Nederland als geen ander. Dus, daar maak ik mij helemaal geen zorgen over. België levert", zo zei ze.

De Nederlandse Defensie heeft net een zware besparing achter de rug. Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf krijgt de Nederlandse krijgsmacht nu echter 250 miljoen euro extra te besteden. Dat cijfer kon Hennis-Plasschaert nog niet bevestigen.

Beurtrol

Ook de mogelijkheid om een soort beurtrol toe te passen voor de luchtaanvallen in Irak, nu de Belgische deelname daar eind juni afloopt, is ter sprake gekomen.

In het kader van de internationale coalitie tegen de terreurorganisatie IS zet België zes F-16-gevechtsvliegtuigen in boven Irak. Die missie loopt af eind juni, terwijl het Nederlandse mandaat eindigt eind oktober. Vandeput sprak met zijn Nederlandse collega over de mogelijkheid een beurtrol toe te passen, waarbij België en Nederland elkaar bij zo'n missie aflossen. Tijdens het gesprek werd "operationeel bekeken hoe zoiets zou kunnen werken", aldus woordvoerder Tony Langone van minister Vandeput.

Het Nederlandse kabinet zal zich buigen over een mogelijke verlenging van de operatie in Irak. De Nederlandse minister van Defensie zei niet te zullen aarzelen, als zou blijken dat België en Nederland daarin operationeel kunnen samenwerken.

Demonstratie

Vandeput en Hennis-Plasschaert woonden in het kamp van Lombardsijde een demonstratie van in totaal een honderdtal Belgische en 7 Nederlandse militairen bij. Daarbij werd een stormlanding gesimuleerd waarbij een kamp van mensensmokkelaars werd ingenomen door soldaten. De demonstratie moest aantonen hoe militairen van beide landen tijdens zo'n amfibische operatie kunnen samenwerken.

Beide ministers beklemtoonden na de demonstratie dat België en Nederland op heel wat vlakken militair al samenwerken. Zo werd gewezen op de aangekondigde, "unieke" gezamenlijke bewaking van het Belgisch-Nederlandse luchtruim. Eerder op de dag onthulden Vandeput en Hennis-Plasschaert ook een gedenkplaat voor de vijftig jaar samenwerking in de binationale mijnenbestrijdingsschool Eguermin in Oostende.