Drie incidenten tussen Uber- en taxichauffeurs afgelopen weekend

Afgelopen weekend -in de nacht van vrijdag op zaterdag- hebben drie incidenten plaatsgevonden tussen officiële taxichauffeurs en automobilisten die voor Uber rijden. Dat meldt het Brusselse parket, dat de incidenten onderzoekt.

Incident 1

Het eerste incident vond plaats rond 00.30 uur in Sint-Gillis. Een Uber-chauffer die een oproep had gekregen om een klant op te halen, werd bij aankomst omsingeld door reguliere taxichauffeurs. Er ontstond een discussie en de politie kwam ter plaatse om een proces-verbaal op te maken.

Later bleek dat de zogezegde klant in werkelijkheid ook een reguliere taxichauffeur was, die in de bewuste nacht niet aan het werk was. Bij het incident raakte niemand gewond.

Incident 2

Even verderop deed zich tussen 1 en 2 uur een tweede incident voor. Ook hier werd er een Uber-chauffeur opgewacht door reguliere taxichauffeurs, in dit geval een 40-tal. Net als bij het eerste incident bleef het hier bij verbale agressie.

De politiediensten zijn onmiddellijk ter plaatse gegaan en hebben de boel kunnen kalmeren, waarna alle taxichauffeurs vrijwillig de plaats hebben verlaten. Ook hier geraakte niemand gewond en werd niemand aangehouden. Van het hele incident werd er een proces-verbaal opgesteld, dat zal worden overgemaakt aan het parket.

Incident 3

Tenslotte deed nog een andere Uber-chauffeur aangifte van een derde incident in diezelfde nacht. "De man zou op weg naar een klant in Sint-Gillis omsingeld zijn door taxichauffeurs, die bij hem zouden zijn ingestapt en hem zouden hebben verplicht zijn gsm af te geven", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.

"Toen hij van deze feiten aangifte wou doen, werd hij getuige van het vorige incident. Daar zou hij door een taxichauffeur verplicht zijn plaats te nemen in diens taxivoertuig, waarna men met hem naar het centrum van Brussel zou zijn gereden en daar nog een ander voertuig van een andere Uber-chauffeur hebben beschadigd."

Die laatste man keerde gisteren terug naar de lokale politie Brussel Zuid om zijn eerder afgelegde verklaring integraal in te trekken. Hij zegt dat hij het hele verhaal verzonnen had op vraag van Uber zelf. Wat er wel of niet van aan is, zal moeten blijken uit verder onderzoek.

Onderzoek

Het Brusselse parket is immers vast van plan de drie incidenten voort te onderzoeken. "Voor alle drie de incidenten geldt hetzelfde principe: in de loop van de komende weken en dagen zullen de verschillende betrokkenen, slachtoffers, verdachten en getuigen, geïdentificeerd worden en verhoord. Waar mogelijk zal het onderzoek ook op andere punten verder worden gezet, zoals het bekijken van de beschikbare camerabeelden. Van elk strafbaar feit zal er een proces-verbaal worden opgesteld, dat wordt geval per geval bekeken."