Eén leerling in Herzele test positief op tbc

In Herzele heeft één leerling van de secundaire school Sint-Paulus positief getest op de longziekte tbc. Bij twee andere leerlingen zijn de resultaten "dubieus": bij hen blijft het onduidelijk of ze besmet zijn met de tbc-bacterie. Dat bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Gisteren is een meisje van 14 uit de school in het UZGent overleden aan de besmettelijke longziekte. Ze was 10 dagen geleden in het ziekenhuis opgenomen, maar kreeg complicaties.

Eén medeleerling blijkt nu ook te zijn besmet, en bij twee anderen zijn de testresultaten twijfelachtig. Zij moeten nu verder worden onderzocht aan de hand van longfoto's. Als een test positief is, betekent dat niet noodzakelijk dat iemand inderdaad ook ziek is, maar een preventieve behandeling met antibiotica is dan mogelijk aangewezen.

Bij vijf andere medeleerlingen en de leerkrachten waren de testresultaten negatief. Zij ondergaan over twee maanden een nieuwe test.

Het screeningsonderzoek wordt uitgebreid naar "minder nauwe contacten", maar om hoeveel mensen het gaat, is nog niet duidelijk.

AP2009

Tbc is nooit weggeweest in België

“In ons land hebben we nog altijd 1.000 nieuwe tbc-gevallen per jaar”, zegt dokter Wouter Arrazola de Oñate van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT). “De ziekte is bij ons nooit weggeweest, maar je komt er als het ware toevallig op uit.” Uit cijfers van de VRGT blijkt dat er nog altijd een 20-tal doden per jaar zijn. Dokter Arrazola de Oñate relativeert: “Vaak overlijden patiënten door andere oorzaken dan de tbc zelf. Oudere mensen met een verzwakt immuniteitssysteem of alcoholici bijvoorbeeld.”

Vroeger werden scholieren systematisch getest op de aanwezigheid van de tbc-bacterie. “De ziekte komt zo zelden voor dat iedereen testen niet langer nodig is”, verklaart dokter Arrazola de Oñate. Bepaalde risicogroepen worden wel systematisch getest, onder meer gevangenen, daklozen, drugsgebruikers en asielzoekers.

“Iemand die besmet raakt, heeft slechts 10 procent kans om ooit ziek te worden”, zegt Arrazola de Oñate nog. “Meestal is het immuniteitssysteem sterk genoeg om de bacterie onder controle te houden. Als we per toeval ontdekken dat iemand recent besmet is geraakt, starten we met een preventieve antibioticabehandeling.”

Geen reden dus om ongerust te zijn, althans niet in eigen land. In bepaalde delen van Azië en Afrika echter is tot een derde van de bevolking besmet met tuberculose. “De koppige besparingsdrang van Europa dreigt wel problemen te creëren”, zegt dokter Arrazola de Oñate. “Door de draconische besparingen in de Griekse gezondheidszorg is het aantal tbc-gevallen daar bij de risicogroepen verdubbeld. Zulke besparingen moeten we dus voorkomen want het oplossen van het probleem zal duurder zijn dan het bespaarde bedrag."