Heropstart Doel 1 voor de winter twijfelachtig

Het ziet er niet naar uit dat de kerncentrale Doel 1 voor de winter zal kunnen worden heropgestart. Doel 1 is 40 jaar oud en moest volgens de wet op de kernuitstap dicht in februari van dit jaar. De huidige regering wil de levensduur van Doel 1 met tien jaar verlengen, maar dat loopt niet van een leien dakje. Volgens een nieuw advies van de Raad van State moet daarvoor een hele procedure gevolgd worden.

Om in de winter niet zonder elektriciteit te zitten, heeft de regering-Michel beslist de kerncentrales Doel 1 en 2 tien jaar langer open te houden. Daarvoor moet de wet worden gewijzigd, maar zo simpel is dat niet.

Doel 1 ligt namelijk nu al stil, en moet dus worden heropgestart. De oppositie heeft altijd gezegd dat er daarvoor eerst een nieuw milieu-effectenrapport moet komen en een openbaar onderzoek, dus een hele inspraakprocedure.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wou dat omzeilen maar een advies van de Raad van State, het tweede al, is duidelijk: die procedure moet wel degelijk worden doorlopen en dat neemt doorgaans vele maanden in beslag.

De minister zit nu in een lastig parket, ook al omdat ze het advies over haar wetsontwerp pas na lang aandringen heeft vrijgegeven. Morgen moet Marghem zich verantwoorden in het parlement en de discussie belooft levendig te worden.