Hongaarse auteur Krasznahorkai wint Man Booker International Prize

De Hongaarse schrijver Laszlo Krasznahorkai heeft in Londen de prestigieuze Man Booker International Prize gewonnen. Met die tweejaarlijkse prijs, die ongeveer 80.000 euro waard is, wordt het volledige oeuvre van een auteur bekroond.

De Hongaarse auteur Laszlo Krasznoahorkai overtuigde de jury van de Man Booker International Prize onder meer met zijn boek "The melancholy of resistance", een donkere satire over de westerse beschaving.

"Laszlo Krasznahorkai is een visionair auteur met een buitengewone intensiteit en diversiteit, die de structuur van het dagelijkse leven weet te vatten in scènes die beangstigend, vreemd, ontzettend komisch en vaak onthutsend mooi zijn", motiveert juryvoorzitter Marina Warner.

Naast "The melancholy of resistance", worden ook "Satantango" en "Seiobo there below" geprezen als "prachtige werken die getuigen van diepe verbeelding en complexe passies".

Anders dan de Man Booker Prize, die een in het Engels geschreven roman bekroont, gaat de Man Booker International Prize naar een auteur die in het Engels schrijft of wiens werk naar het Engels vertaald is. De tweejaarlijkse literatuurprijs werd voor de zesde keer uitgereikt. Twee jaar geleden was de eer weggelegd voor de Amerikaanse schrijfster Lydia Davis. Andere winnaars zijn onder anderen Philip Roth (2011) en Alice Munro (2009).