Indonesië en Maleisië toch bereid bootvluchtelingen op te vangen

Indonesië en Maleisië hebben dan toch beslist om bootvluchtelingen uit Myanmar en Bangladesh tijdelijk op te vangen. Deze maand zijn er ruim 3.000 aangekomen in de wateren van Maleisië en Indonesië, maar beide landen weigerden tot nu toe de vluchtelingen op te vangen.

"Indonesië en Maleisië hebben aanvaard humanitaire hulp te verlenen aan 7.000 clandestiene migranten die zich nog steeds op zee bevinden", zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen na crisisoverleg, waaraan ook hun Thaïse collega deelnam. "Wij zijn ook overeengekomen hen een tijdelijke opvang te geven op voorwaarde dat de internationale gemeenschap hen repatrieert of herlokaliseert.”

De vluchtelingen die de laatste tijd massaal met bootjes naar Indonesië en Maleisië vluchtelingen zijn Rohingya uit Myanmar en Bangladesh. Deze moslimminderheid heeft geen officieel statuut in deze landen en wordt er verjaagd door de boeddhistische meerderheden.

Weggestuurd

De afgelopen maand zijn ruim 3.000 Rohingya op boten richting Indonesië of Maleisië gestapt, in de hoop opgevangen te worden in deze overwegend islamitische landen. Maar telkens werd hen opvang geweigerd en werden de boten weggestuurd.

Door de toezegging van Maleisië en Indonesië zou daar nu verandering in komen. Beide landen hebben beloofd dat ze de vluchtelingen tijdelijk zullen opvangen, op voorwaarde dat de internationale gemeenschap helpt om ze te repatriëren of uit te wijzen naar andere landen.