IS controleert moderne stad naast Palmyra

In Syrië hebben strijders van de terreurorganisatie IS een groot deel van Tadmur veroverd, de stad vlak bij de ruïnes van Palmyra. Gevreesd wordt dat IS de kunstschatten in de antieke stad zal vernielen, net zoals eerder gebeurd is met beelden uit de oudheid in buurland Irak.

Palmyra, "stad der palmbomen", is bekend om zijn 1.800 jaar oude overblijfselen uit de Romeinse tijd. De stad kwam tot grote bloei in de tweede eeuw na Christus en de gebouwen combineren de Grieks-Romeinse bouwstijl met lokale en Perzische invloeden. Een bekende heerseres in Palmyra was koningin Zenobia, een soort Cleopatra-figuur die regeerde van 267 tot 272 en in aanvaring kwam met Rome.

Palmyra staat op de lijst van het Unesco-werelderfgoed en was enkele jaren geleden de meest bezochte bezienswaardigheid in Syrië.

De IS-strijders zouden nu vrijwel heel Tadmur controleren. De meeste inwoners zijn geëvacueerd en de Syrische regeringstroepen hebben zich bijna volledig uit de stad teruggetrokken.

De meeste ruïnes bevinden zich net ten zuiden van Tadmur. De IS-strijders zijn via het noorden binnengevallen, maar vermoedelijk is het maar een kwestie van tijd voor ze de ruïnes bereiken. Volgens een Syrische functionaris moet de internationale gemeenschap de site redden. Honderden beelden zijn al in veiligheid gebracht, maar de grootste monumenten kunnen uiteraard niet verplaatst worden.

Palmyra ligt in een strategisch belangrijke regio langs de weg tussen de hoofdstad Damascus en Deir al-Zour in het oosten. Een coalitie die geleid wordt door de VS voert al sinds september 2014 luchtaanvallen uit op IS, maar over die acties wordt niet overlegd met de Syrische regering.

Meest gelezen