Nederlandse partijen willen af van "fuck de koning"-wet

"Fuck de koning" roepen, is in Nederland bij wet verboden. Dat ondervond een activist begin deze maand nog, toen hij daarvoor gedagvaard werd. In de nasleep van dit incident, gaan in Nederland stemmen op om het verbod op majesteitsschennis uit het wetboek te schrappen.

Oppositiepartij D66 en regeringspartij PvdA gaan samen bekijken hoe het verbod op majesteitsschennis uit de Nederlandse wetgeving gehaald kan worden. Dat zei D66-Kamerlid gisteravond in de talkshow “Pauw”, op de Nederlandse tv.

Wie in Nederland de koning beledigt, riskeert er 5 jaar de cel in te vliegen en zijn stemrecht te verliezen. Zo’n vaart loopt het in de praktijk niet, maar toch wordt de wet op de majesteitsschennis nog actief beteugeld bij onze Noorderburen. Dat ondervond activist Abulkasim Al-Jaberi toen hij vorig jaar "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis”, riep tijdens een demonstratie tegen zwarte piet.

Al-Jaberi kreeg daarvoor toen een boete van 500 euro opgelegd. Omdat hij weigerde die te betalen, werd hij begin deze maand gedagvaard. Maar even later trok het openbaar ministerie de dagvaarding in.

Het incident was wel genoeg om in Nederland de discussie over het verbod op majesteitsschennis te openen. Die discussie heeft nu dus ook de bankjes van de Tweede Kamer gehaald. Concreet willen D66 en PvdA het verbod uit het wetboek halen, omdat de wet overbodig is. Volgens D66’er Kees Verhoeven volstaat de algemene wet die beledigingen, smaad, laster en aanzetten tot haat strafbaar stelt.

Eerdere veroordelingen

In de periode 2000-2012 werden in Nederland 16 mensen veroordeeld omdat ze de koning of andere leden van het koningshuis hadden beledigd. Zo blijkt uit het antwoord een kamervraag van D66 uit 2013.

In datzelfde antwoord staat ook dat de vervolging van majesteitsschennis geen prioriteit heeft.

In België is majesteitsschennis ook nog altijd verboden. N-VA deed in 2013 nog een oproep om de wet uit 1847 af te schaffen.