Portugal onderzoekt incident met politiegeweld

In Portugal is ophef ontstaan rond een zaak van politiegeweld tegen een voetbalsupporter in de stad Guimarães. In de nasleep van een voetbalwedstijd tussen Benfica en de lokale voetbalploeg heeft een agent een Benfica-supporter bijzonder hardhandig aangepakt in aanwezigheid van diens twee zonen. De politie stelt een onderzoek in.

Afgelopen zondag heeft Benfica Lissabon de Portugese kampioenstitel gewonnen na een wedstrijd tegen Vitória Guimarães, maar dat feestje is uitgedraaid op relletjes. Een zenuwachtige politiemacht probeerde de toestand zo kalm mogelijk te houden, maar één agent ging blijkbaar zelf door het lint.

Een 42-jarige vader verliet met zijn twee zonen van 9 en 13 vroegtijdig het stadion omdat het er wat te "heet" werd. "Een politieagent vroeg ons waarom we de kinderen hadden meegebracht terwijl we wisten dat er risico op geweld was", vertelt Jose Magelhães. "Ik antwoordde hem dat hij zich misschien beter bezighield met de problemen in het stadion zelf, en voor ik het wist lag ik op de grond."

Op beelden die op de Portugese televisie zijn getoond, is te zien hoe de agent Magelhães tegen de grond mept. De man werd gehandboeid weggevoerd. Volgens zijn advocaat heeft de lokale politie een klacht ingediend wegens dreigend gedrag en obstructie. Magelhães wil nu zelf ook een klacht indienen.

De politie is karig met commentaar en laat weten dat het een onderzoek naar het incident heeft ingesteld. Hoe dan ook is de publieke verontwaardiging groot en worden de beelden van het gewelddadig incident massaal gedeeld op sociale media.

Meest gelezen