Premier Michel populairder bij Vlamingen dan bij Walen

Premier Charles Michel is populairder bij Nederlandstaligen dan bij Franstaligen. Maar in het hele land wordt de MR-premier niet meteen gezien als de echte leider van zijn regering. Dat blijkt uit een peiling van La Libre en onze Franstalige collega’s van de RTBF.

Toen vorige week aan 2.833 Belgische kiezers werd gevraagd of ze premier Michel aardig vinden, antwoordde 72 procent van de Vlamingen instemmend. Dat is opvallend meer dan in Wallonië, waar hij slechts door 44 procent van de ondervraagden ‘sympa’ gevonden wordt. In Brussel was dat bij 51 procent van het panel het geval.

Gevraagd naar zijn daadkracht, vond 65 procent van de Vlamingen de premier moedig, tegenover 48 procent in Wallonië en 54 procent in Brussel.

Ware leider?

Relatief goede punten voor populariteit dus, maar als puntje bij paaltje komt, ziet slechts 32 procent van de Belgen Michel als de ware leider van de federale regering. Maar ook hier doet de premier het iets beter in Vlaanderen (38 procent) dan in Brussel (28 procent) en Wallonië (22 procent).

Zelfs door MR-kiezers wordt hij niet door iedereen gezien als dé leider: 62 procent van de Waalse MR-kiezers ziet hem slechts als de patron van de Zweedse coalitie. In Brussel is dat zelfs maar 54 procent.

Regeringsdeelname

Heeft de MR er goed aan gedaan om als enige Franstalige partij in de federale regering te stappen? Net niet de helft van de Belgen (49 procent) oordeelt van wel, terwijl 27 procent de Franstalige liberalen ongelijk geeft en 25 procent hier geen oordeel over velt.

Opgesplitst over de landsdelen duiken hier wel duidelijk verschillende meningen op: 58 procent van de Vlamingen vindt het goed dat de MR voor regeringsdeelname heeft gekozen. Bij de Brusselaars wordt dit slechts door 38 procent goed onthaald en bij de Walen is dit nog iets minder, 35 procent.

Goedgekeurd

Het mag niet verwonderen dat de MR-regeringsdeelname door kiezers van de regeringspartijen wordt goedgekeurd: maar liefst 84 procent van de N-VA-kiezers juicht deze beslissing toe, en ook bij de Open VLD-aanhang keurt 80 procent dit goed. CD&V-kiezers zijn met 60 procent iets gereserveerder. Bij de kiezers van de oppositiepartijen duikt de goedkeuring onder de 50 procent.

Eenzelfde, maar extremer beeld zien we over de taalgrens: 88 procent van de MR-kiezers vindt het goed dat de partij voor regeringsdeelname heeft gekozen. In Brussel is dat 80 procent. De aanhang van de andere partijen keuren de beslissing af, vooral de PTB-stemmers.

MR in goede doen

De PTB, de Waalse tegenhanger, doet het trouwens opvallend goed de laatste tijd. De extreem-linkse partij zou volgens de peiling van La Libre en RTBF 9 procent van de kiezers kunnen overtuigen. Daarmee haalt het nipt de groenen van Ecolo in. Die groeien weliswaar ook, maar stranden op 8,9 procent. Door de foutenmarge van 3,2 procent is dit vooral een symbolische overwinning van de PTB.

Verder bevestigt de MR van Charles Michel haar goede doen in de peiling. In Wallonië weet de partij nog altijd een kwart (25,5 procent) van de kiezers te overtuigen. Daarmee blijft ze de tweede partij, na de PS, die een procent groeit naar 29,7 procent. In Brussel groeit de MR gestaag, van 22,6 naar 24,1 procent en blijft ze de grootste partij, voor de PS.

Steekproef

De peiling van La Libre/RTBF werd via internet afgenomen bij 2.838 kiezers, tussen 12 en 18 mei. De foutenmarge bedraagt 3,2 procent.